Transzplantáció: vesére négy évet kell várni

Egészség2022. jan. 20.H. É.

Háromszáznál több beteg kapott új szervet és ezzel új esélyt tavaly Magyarországon, de négyszáznál is több került fel a várólistára. A transzplantációt a legrövidebb idő alatt, fél éven belül a tüdőelégtelenségben szenvedőknél végzik el, a veseátültetésre szorulóknak viszont több mint 4 évet kell várniuk erre.

Összesen 307 szervátültetést végeztek Magyarországon tavaly a négy egyetemi város hét szervtranszplantációs központjában. 273 esetben elhunytból, 34 esetben élődonorból távolították el az életmentő szervet.  

Az Országos Vérellátó Szolgálat tájékoztatása szerint

196 beteg kapott új vesét, 59 páciensnél máj-, 34-nél szív-, 14-en tüdő-, 4-nél pedig kombinált vese- és hasnyálmirigy-átültetést hajtottak végre az orvosok.

Az Eurotransplant együttműködésben 70 külföldi donorszervet ültettek be magyar páciensbe, ami azt jelenti, hogy a szervátültetések 26 százaléka külföldi szervvel történt.

Transzplantációra 2021-ben összesen 1774 beteg várt, az év során 413 új beteg került fel listára, az év végén pedig még 1313-an várakoztak életmentő szervátültetésre.

Akik már túlestek a transzplantáción, azok közül a tüdőátültetésre szorulóknak kellett a legrövidebb ideig várakozniuk: 0,41 évet. Szív- és májátültetés esetén átlagosan 0,67 és 1,06 év telt el az operációig, kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetésnél 3,52 év, a leghosszabb ideig a vesetranszplantációra szorulóknak kellett türelemmel lenniük, itt 4,08 év volt a várakozási idő.

A szervátültetési program tehát a Covid-19 árnyékában sem áll, nem állhat le, szigorú járványügyi szabályok betartása mellett működik.

A potenciális donorok jelentése mindig fontos volt, de a szervátültetésre váró betegek életkilátása szempontjából most, a koronavírus-járvány idején még nagyobb jelentősége van minden potenciális szervdonor felismerésének és jelentésének – hívta fel a figyelmet az OVSZ. Mint írták, tavaly 51 donorjelentést fogadtak 35 kórházból, végül 102 donáció valósult meg elhunyt szervdonorból 30 kórházban. Agyhalottból 299 szerv, élődonorból pedig 34 szerv került eltávolításra transzplantációs céllal.

Nemzetközi adatok alapján egy elhunyt szervdonor átlagosan 30,8 életévet ad a társadalomnak, így a tavaly elhunyt 102 szervdonor 3142 új életév lehetőségét adta transzplantáltaknak, szervadományozással.