Mennyire fékezheti az inflációt az árstop?

Elemzések2022. jan. 20.Harsányi Péter

Négyféle intézkedéssel védi a lakosságot a magasabb inflációtól a gazdaságpolitika. Az alábbiakban összegeztük, hogy mekkora segítséget jelent a családoknak az élelmiszerár-stop, az üzemanyagárak befagyasztása, a lakossági gázárak fixálása, illetve a kamatstop.

A rezsicsökkentés politikájának köszönhetően egy magyar család havonta átlagosan 40 ezer forintot takarít meg piaci becslések alapján. Ez az összeg egy év alatt megközelítőleg félmillió forintot jelent.

2013 óta ugyanis szabályozott, rögzített gázárak vannak Magyarországon. Ennek köszönhetően a lakosság védett a piaci gázárak elmúlt időszakban tapasztalt elszabadulása ellen.

A nemzetközi energiaválságot jól szemlélteti, 2021 második felében volt, hogy nyolcszor magasabb volt a holland tőzsdén jegyzett gázár, mint 2021 áprilisában.

Nemzetközi összehasonlítás

A szabályozott lakossági gázáraknak köszönhetően a magyar háztartások tudnak a legolcsóbban földgázhoz jutni Európában a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai alapján.

A szabályozott lakossági gázáraknak köszönhetően a magyar háztartások tudnak a legolcsóbban földgázhoz jutni Európában

Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

Ezzel párhuzamosan a villamos energia ára a második legalacsonyabb volt hazánkban európai szinten, ami szintén jelentős könnyebbséget jelent a családoknak.

a villamos energia ára a második legalacsonyabb volt hazánkban európai szinten

Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

Üzemanyagárak befagyasztása

A benzin és a gázolaj literenkénti árának 480 forinton történő befagyasztása szintén jelentős könnyebbséget jelent a lakosságnak.

A kőolaj világpiaci árfolyama ugyanis egy év leforgása alatt gyakorlatilag megduplázódott, ezáltal a benzinárak is meredek emelkedésbe kezdtek.

A nehezebb pillanatokban volt, hogy literenként 50 forintot is spórolni lehetett az üzemanyagárak befagyasztásának köszönhetően.

Az intézkedésnek óriási a társadalmi támogatottsága, mintegy 95 százalék.

Élelmiszerár-stop

Az állam korábban már 5 százalékra csökkentette a tej-, tojás- és hústermékek általános forgalmi adóját.

Az áfa-csökkentések után az elmúlt napokban élelmiszerár-stop intézkedést jelentett be a kormány. Ennek értelmében hat alapvető élelmiszert nem lehet majd drágábban adni, mint amennyibe tavaly október 15-én kerültek.

A hat élelmiszer közé a kristálycukor, a búza finomliszt, a naparaforgó étolaj, a sertéscomb, a csirkemell -far és -hát, illetve a 2,8 százalékos tehéntej tartozik.

Az intézkedés már önmagában is néhány százalékpontos csökkenést jelent az érintett élelmiszerek esetében. A legnagyobb előnye azonban az, hogy meggátolja a további áremelkedést.

Az élelmiszerár-stop a legszegényebbeknek kedvez a legjobban. Hiszen az alacsony fizetésűek a keresetük nagyobb hányadát költik élelmiszerre.

Az első körben három hónapra meghirdetett élelmiszerár-stop esetében kockázatot jelent, hogy más termékek árának megemelésével esetleg kompenzálják-e magukat a kereskedők. A piacon azonban verseny van, így az esetleges áremelésekkel vevőket lehet veszíteni.

A szektor éves nyeresége 140-150 milliárd forint körül mozog. Az élelmiszerár-stop becslések szerint viszont csupán 20 milliárdos bevételkiesést okozhat. Ideális esetben tehát ekkora összeg maradhat a lakosság zsebében.

A teljes képet ugyanakkor csak visszatekintve lehet majd látni, hiszen még nem ismert, hogy az infláció pontosan hogyan fog alakulni a következő hónapokban.

Kamatstop

A lakossági jelzáloghitelekre vonatkozó kamatstop intézkedés 2022 közepéig közel 480 ezer hitelszerződést érint, melynek teljes hitelállománya mintegy 2000 milliárd forintot tesz ki.

Az adósok a lépésnek köszönhetően havonta megközelítőleg 11 ezer forintot takaríthatnak meg egy 10 millió forintos jelzáloghitel esetében.

A könnyítés értelmében a 2021. október 27-én érvényes referencia-kamatok lesznek érvényesek az adott kölcsönökre.