Videó: ezek a gyógyszertúlfogyasztás kockázatai a recept nélkül elérhető gyógyszerek esetében

Életmód2021. szept. 27.Növekedés.hu

A patikában leggyakrabban megfázást enyhítő szereket, fájdalom-, és lázcsillapítókat vehetünk vény nélkül. A vény nélküli gyógyszerek alkalmazásáról nem az orvos dönt, ami azt a benyomást keltheti, hogy ezek a szerek veszélytelenek. Pedig a vény nélküli gyógyszerek sokszor erős hatásmechanizmusú szerek, amelyek dóziskontroll nélkül, vagy tartós fogyasztás esetén árthatnak. A gyógyszertúlfogyasztás kockázatait mutatja be az ÁSZ készülő elemzése, az erről készült cikksorozat első része a recept nélkül elérhető gyógyszerekről szól.

Kisebb-nagyobb tüneteinkkel általában nem szeretünk orvoshoz fordulni. Reméljük, hogy egy lázcsillapítóval túl leszünk rajta, amúgy is tartunk az egészségügytől, és nem szívesen maradunk ki a munkahelyünkről sem. De az is előfordulhat, hogy éppen egy gyógyszerreklám hatására „fedezünk fel" magunkon egy-egy tünetet. Ha azonban a vény nélküli gyógyszerek alkalmazása napi rutinná válik, vagy nem tartjuk be az alkalmazási előírásokat, azzal súlyosan veszélyeztetjük az egészségünket - olvasható az Állami Számvevőszék oldalán

Az ÁSZ elemzése rámutat, hogy a vény nélküli gyógyszerkészítmények dóziskontroll nélküli fogyasztása, vagy rendszeres alkalmazása nagyon jelentős egészségügyi kockázatot hordoz.

Már egy egyszerű orrcsepp is valódi fizikai gyógyszerfüggőséget okozhat, és tipikus panasz a láz és fájdalomcsillapítók túlhasználata esetén a gyomorkárosodás, gyomorfekély, vagy a májelégtelenség. Ezt, az ÁSZ elemzés során elkészített szakértői interjúk is megerősítik.

Az ésszerűtlen gyógyszerfogyasztás nem csak a családi költségvetést terheli meg: a túlfogyasztás egészségügyi következményeinek kezelése végül a társadalombiztosításra hárul. Tehát mindannyian fizetünk azért, ha felelőtlenül alkalmazzuk ezeket a gyógyszereket.