Népszavazás Berlinben: a több ezer lakást tulajdonló nagy ingatlancégeket az állam kisajátíthatja

Ingatlan2021. szept. 27.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Vasárnap Berlinben a parlamenti választások mellett népszavazást is tartottak arról, kisajátíthatók lehetnek-e a nagy lakáskonszernek. A szavazók 56,4 százaléka igent mondott, 39 százalékuk ellenezte az elképzelést - írta meg az ez Euronews.

A német fővárosban a szavazófülkék egy részénél káoszt és fennakadást okozott, hogy az országos és a helyi törvényhozási választás mellett a kerületi képviselőtestületek megválasztásán is részt lehetett venni, valamint egy helyi népszavazáson is.

A kérdés egyes lakásüzemeltető cégek köztulajdonba vétele volt, így a valamennyi ügyben voksoló szavazóknak a Bundestag-választás két szavazólapja - egyéni körzet, pártlisták - mellett három másik szavazólapot is ki kellett tölteniük.

A berliniek 56,4 százaléka, azaz több mint egymillió ember mondott végül igent az elképzelésre, 39,0 százalék pedig elutasította azt - közölte hétfő reggel az állami választási hivatal. "A Deutsche Wohnen & társai kisajátítása" című referendumon a berliniek arról döntöttek, hogy a 3 ezernél több lakást tulajdonló nagy cégeket az állam kisajátíthatja.