A jövő hét közepén érkeznek a hazai makroadatok, pénteken pedig egy hitelminősítő nyilatkozhat

Egyéb2018. máj. 26.Növekedés.hu

 1. Május 29-én, kedden érkezik a magyar munkanélküliségi ráta:

 • Várakozásunk szerint az áprilisi munkanélküliségi ráta a márciusi 3,9%-os szintről 3,8%-ra mérséklődhet. A válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot érintő reformintézkedései nyomán a munkanélküliségi ráta jóval a válság előtt megfigyelhető szintek alá süllyedt.
 • A gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány lényegében eltűnt, így a következő években már csak enyhe csökkenést várunk a munkanélküliségi rátában.
 1. Az első negyedévre vonatkozó beruházási adatokat szerdán publikálja a KSH:

 • A 2017-es év egészében az uniós támogatások felhasználásának felfutása és a rendkívül alacsony 2016-os bázis miatt kiemelkedő mértékű beruházás-növekedés volt tapasztalható (éves átlagban 17,7%). Az uniós források intenzív felhasználása és a korábban bejelentett vállalati nagyberuházások dinamikus beruházás-növekedését vetítenek előre a 2018-as évre is.
 1. Június 1-jén, pénteken tartja idei első felülvizsgálatát a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő a magyar gazdasági folyamatokról:

 • A hitelminősítő a 2017-es évben egyik előre bejelentett időpontban sem adott értékelést a hazai folyamatokról, 2017 novemberében azonban frissítette országjelentését. Ebben arról írtak, hogy a hazai hitelminősítést (Baa1, befektetésre ajánlott szint, kapcsolódó kilátás:stabil) támogatja a diverzifikált gazdaság, a külső sérülékenység csökkenése és a prudens fiskális politika, azonban a magyar államadósság szintje a többi hasonló besorolású országokkal összevetve még mindig magas, ami a besorolás tekintetében korlátot jelenthet. A Moody’s akkori várakozása 3,1%-os 2018-as GDP-növekedésről szólt, s jelezték, hosszabb távon árnyékot vet a növekedésre a szűkülő munkaerőpiac és az uniós források meghatározó szerepének várható mérséklődése is.
 • Nem számítunk arra, hogy a hazai adóskockázati besorolás változtatása napirenden lesz most, legfeljebb a hitelminősítés megerősítése mellett a gazdasági mutatókra adott előrejelzést javíthatja a Moody’s. A korábbi hitelminősítői lépések tapasztalatai alapján továbbra is úgy véljük,

  az újabb felminősítésre az év második felében vagy jövő év elején kerülhet sor. 

  MKB Elemzési Központ