A TÖRTÉNELEM LEGVÉRESEBB BANKJEGYCSERÉJE

Egyéb2018. ápr. 17.Növekedés.hu

Másfél éve India lecserélte a két legértékesebb bankjegyét. A pénzügyi reform kaotikus jelenetekhez, pénzhiányhoz, hosszú sorokhoz, verekedésekhez, öngyilkosságokhoz vezetett. A kedélyek máig nem csitulnak, az ellenzéki kritikák jogosnak tűnnek. Különböző vizsgálatok zárulnak Indiában a másfél éve bevezetett új bankjegyek ügyében. A kormány szerint az akció nagy siker volt, az ellenzék szerint borzalmas tragédia. De miképpen lehet ennyire eltérően megítélni egy monetáris hadműveletet?

Harc a maffia ellen

2016 novemberében Narendra Modi, India miniszterelnöke, már két éve vezette az országát. Ekkor merész lépésre szánta el magát. Mindössze tíz ember bevonásával olyan pénzügyi reformot készített elő, amelynek során az érvényben levő két legnagyobb bankjegycímletet, az 500 és az 1000 rúpiás pénzeket kivonta a forgalomból. Ez végül sikerült is neki, de ezért legalább száz ember az életével fizetett, és káosz és visszaesés alakult ki a gazdaságban.

A nagy terv

Indában nem volt elég erős gazdaságilag a központi hatalom. Virágzott a feketekereskedelem, az árnyékbankrendszer (havala) és mindenféle illegális tevékenység, ráadásul kevesen fizettek adókat. Modi kormányfő azt találta ki, hogy mivel a maffia készpénzt használ, ő majd a sok nagy címletű bankjegyet egyszerűen érvénytelenné teszi, aki pedig be akarja váltani a készpénztartalékait, annak számot kell adni a pénz eredetéről. Talán nem volt eredendően rossz elképzelés, de egyáltalán nem volt előkészítve a nagy akció, a cserebankjegyek, az új 500-as, illetve a vadonatúj 2000-es nem állt megfelelő tételben rendelkezésre.

A véres november

Ám Modi már megállíthatatlan volt. 2016. november 8-án este 8 óra után egy rendkívüli tévébeszédben elmondta, hogy éjféltől a régi pénz érvénytelen lesz, a későbbiekben pedig majd eredet-igazolás mellett bankszámlára helyezheti mindenki a megtakarításait, vagy fokozatosan a régi bankjegyeket, új készpénzre lehet konvertálni. Igen ám, de a cserékre csak nagyon alacsony és szinte naponta változó mennyiségeket, illetve nagyon szűk határidőket engedélyezett. mindenkinek veszélybe került a pénze.

Bérsorbanállók

A maffia persze nem akarta veszni hagyni a pénzét, embereit a banki sorokba küldte, és ezek a nem éppen finom úriemberek naponta többször is váltottak (ezt eleinte meg lehetett tenni), ehhez azonban nem feltétlenül szerették volna kivárni az órás sorokat, verekedések, tolongások alakultak ki, sokan rosszul lettek és meghaltak. Az ellenzék szerint közvetlenül a bankjegycsere miatt, a kormányzat szerint viszont egy népes országban minden nap sokan halnak meg, ezekben a napokban valóban sokat álltak a sorokban az indiaiak, hát naná, hogy ott haltak meg.

Öngyilkosságok

Ám a pánik fokozódott. Voltak, akik úgy érezték, hogy egész életük megtakarítása vész oda. Vidéki gazdálkodók voltak, egy életen át kuporgattak a lányuk esküvőjére, eredetigazolásuk nem volt, ráadásul a vidéki Indiában bank se nagyon. Bankok hiányában a vidékiek mindenüket nagy címletű készpénzben tartották. Többen a szégyen miatt lettek öngyilkosok, volt, aki a lánya házasságára nem tudta megvenni – készpénz hiányában – a lakodalmi élelmiszereket, más a vetőmagokat nem tudta kifizetni, elege lett, megölte magát. 2016 októberének végén, a reform előtt mintegy 300 milliárd dollárnyi készpénz volt forgalomban Indiában, ennek a 90 százaléka a két nagy címletben. A csere rémes volt, szinte azonnal kifogytak az ATM-ek, nem volt készpénz, az emberek nem tudtak vásárolni. Többen olyan banális ok miatt haltak meg, mert egy kegyetlen orvos készpénz hiányában nem látta el a kiskorú betegét, más a szükséges gyógyszert nem tudta megvenni. Zavargások is kitörtek, mert hamar elterjedt, vélhetően alaptalanul, hogy a csókosok már mindent tudtak és rég kivették a pénzeiket.

A kormány csak ünnepelt

A sok hallott miatt különösen  irritáló volt, hogy a kormány sikerpropagandát folytatott, arról beszélt, hogy sikerült a hamis bankjegyeket kiszűrni, a terrorizmus finanszírozásának csapjait elzárni, India végre minőségit ugorhat a bankkártyák, az e-commerce és a mobile payment alkalmazásokban.

Háborgás

A szenvedéseket a kormány és a vele kapcsolatban álló elemzők végig tagadták, azzal éveltek, hogy nem kapott jelentéseket, nincs hivatalos adatuk a halálesetekről. Az ellenzék közben többszáz halottról beszélt. A maffia mindent beváltott, végül csak egy százaléknyi, beváltatlan készpénz maradt kint a piacon, az is inkább olyan családoknál, akik ezt nem érdemelték meg. Komoly visszhangja volt például annak az esetnek, amikor a bankjegycsere előtti napokban hirtelen meghalt egy édesanyja, aki ikreket hagyott maga után, akik a gyász napjai alatt nem keresték a családi készpénzt. Mire meglett, már nem válthatták át a pénzüket. egy ország háborgott, amikor erre utólag sem kaptak külön lehetőséget. Az  autópályadíj-üzemeltetők előbb nem fogdtak el régi pénzeket, majd mire megbénult India, teljesen megnyitották a pályákat.

Trükközés

A leleményesebbek pedig trükköztek, elterjedt módszer volt az utolsó régi bankjegyes órákban, hogy mindenki online vásárolt jó előre hosszú vonat utakat. Aki vett jegyeket, másnap, vagyis az új bankjegyek bevezetése után aztán visszaváltotta azokat. India túlélte a reformot. A GDP növekedési üteme ugyan szignifikánsan visszaesett, sokan elvesztették a munkájukat. India azonban nem roggyant meg. Igaz, kormánya nem lehet büszke a beharangozott akcióra.
Hamis pénzt nem találtak szinte semennyit és végül szinte minden casht beváltottak.