20 százalékos infláció két év alatt – tarolni fognak az inflációkövető lakossági állampapírok

Elemzések2022. júl. 11.HP

Az infláció a háború és a szankciós politikák miatt két év alatt elérheti a 20 százalékot Magyarországon. Ez a környezet kedvez az inflációkövető lakossági állampapíroknak. A Prémium Magyar Állampapírral nem egészen négy év alatt majdnem harmadával növelhetjük a befektetett pénzünket.

Az MNB közzétette a friss inflációs előrejelzéseit.

Az infláció az idén 11 és 12,6 százalék között alakul a jegybank várakozásai alapján. A fogyasztói árak 2023-ban 6,8 és 9,2 százalék között, 2024-től pedig 3 százalékkal emelkedhetnek.

A kockázatok ráadásul erősen felfelé mutatnak. Tavaly 5,1 százalékos volt az árdinamika.

PMÁP

Az inflációkövető Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) a megemelkedett inflációs környezetben rendkívül vonzó kamatot kínál. A négyéves futamidejű PMÁP előző évi inflációt és 0,75 százalék kamatprémiumot fizet.

Ezzel összhangban még a viszonylag rövidebb befektetési időhorizonttal rendelkező befektetők is komoly hozamra tehetnek szert.

A közel négyéves futamidejű Prémium Magyar Állampapírral nem egészen négy év alatt majdnem harmadával növelhetjük a befektetett pénzünket.

Reálhozam

A teljesség kedvéért ki kell térni arra, hogy a fenti hozam minimális része csupán az inflációt meghaladó reálhozam. A négyéves futamidejű PMÁP esetében 0,75 százalék évente, míg a hatéves PMÁP esetében 1,5 százalék évente az infláció felett kínált reálhozam.

Összességében azonban így is kiemelkedő hozamot kínálnak a Prémium Magyar Állampapírok.

Ennél magasabb hozamot csupán kockázatos, bizonytalan kimenetelű befektetésekkel, például részvények vásárlásával lehet elérni.

Meddig jegyezhető?

Kurali Zoltán, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója, a növekedés.hu-nak adott interjújában rámutatott, az államadósság menedzselése meghatározott keretrendszer alapján történik.

Kurali Zoltán elmondása alapján akkor kell elgondolkodnia az Államadósság Kezelő Központnak, hogy megváltoztatja-e az inflációkövető PMÁP feltételeit, amikor a fix kamatozású állampapírok aránya az államadósságon belül közel kerül a minimális 70 százalékos szinthez. Ez azonban szeptember előtt nem időszerű.

A magasabb inflációs környezetben egyre népszerűbbek az inflációkövető papírok, melyek kategóriájuk alapján változó kamatozású állampapíroknak tekinthetők.

A változó kamatozású, vagyis inflációkövető PMÁP papírok iránti kereslet tehát egyre nagyobb, ami a változó kamatozású állampapírok részarányát növeli a teljes adósságon belül. A PMÁP papírok állománya már meghaladja a 3260 milliárd forintot.

Ha valaki a jelenlegi vonzó feltételek mellett szeretne Prémium Magyar Állampapírt vásárolni, akkor várhatóan nyáron még megteheti. A lakossági állampapírpiacot érintő esetleges változásokról jelenleg nem áll rendelkezésre részletes információ.