2020-ban több mint félezer autó gyulladt ki

Elemzések2020. dec. 31.Suki Zoltán

Tavaly 553 autótűzhöz riasztották a tűzoltókat, de égett 105 tehergépkocsi és 83 autóbusz is. A tüzek nagyobb részét valamilyen műszaki hiba okozza, ütközéskor csak ritkán gyulladnak ki a járművek.

Több mint ötszáz személyautó gyulladt ki ebben az évben az országban. Sok minden okozgatja a járműtüzeket, de érdekes módon nem balesetek miatt ég ki a legtöbb kocsi
mondta növekedés.hu-nak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivő-helyettese.
Dóka Imre hozzátette, hogy a gépjárműtüzek 49 százaléka a motortérben keletkezik. Ezeket általában kidörzsölt kábel, folyó olaj vagy valamilyen megsérült vezeték okozza.
De az elektromos meghibásodásokból eredő tüzet okozhatja például a szakszerűtlenül beszerelt hangrendszer, az utólag, helytelenül bekötött fényszórók, világítás, az egyéb javítások, az elhasználódásból eredő beavatkozások, a biztosítéktábla meghibásodása vagy kiiktatása, vagy éppen egy elektromos zárlat a műszerfal alatti kábelkötegekben. Az utastérben kicsit több mint 30 százalékban keletkezik tűz.
Ennek lehet az egyik oka például a dohányzás. Évente többször is előfordul, hogy az ablakon kidobott még égő cigarettát visszafújta a menetszél az utastérbe, ahol ettől meggyullad valami.
Egyebek mellett ezért is fontos, hogy az utastérben csak olyan dolgokat szabad tárolni, amelyek nem tűz-és robbanásveszélyesek.
Hulladékot semmiképp, illetve semmilyen aeroszolos tárgyat sem, hiszen ezek hő hatására elkezdenek tágulni, felhasadnak és a felszabaduló gőzök-gázok hatására fokozottan tűzveszélyes környezet alakul ki, amely egy szikra, vagy elektrosztatikus kisülés hatására belobbanhat. Fontos a járművek karbantartása, a tűzhöz az autó életkora, a karbantartás elmulasztása és az éghető anyagok tárolása is hozzájárulhat. Kiemelten fontos a kipufogó karbantartása, hiszen amikor az kilyukad, az onnan felszabaduló felhevült gőzök-gázok bejuthatnak a csomagtérbe, ahol meggyújthatják az autó kárpitját.
Dóka Imre szerint az egész folyamat nem lángokkal, hanem füsttel kezdődik. Azt tanácsolja, hogy ha valaki füstöt vesz észre, amint tud, álljon félre és állítsa le az autót.
Ha a motortér gyulladt ki, akkor csak résnyire szabad felnyitni a motorháztetőt és azon keresztül bejuttatni az oltóanyagot, mert minél több oxigént jut be, annál nagyobb az esélye, hogy az egész belobban.
A szóvivő-helyettes arról is beszélt, hogy egy motoros jármű pillanatok alatt kiéghet. Ebben az évben mostanáig 553 személyautó gyulladt ki az országban, de lángra kapott 105 tehergépkocsi és 83 autóbus.