4,1 százalékkal növekedett a magyar gazdaság, a kilátások azonban borúsabbak

Elemzések2022. nov. 15.HP

4,1 százalékkal bővült a magyar gazdaság a harmadik negyedévben a naptárhatással kiigazított adatok alapján. A növekedéshez a mezőgazdaság kivételével valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult a KSH adatközlése alapján. Az előző negyedévhez képest ugyanakkor 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. A háború, az energiaválság és a szankciós politikák negatív hatásai már elkezdték éreztetni a hatásukat.

4 százalékkal bővült a magyar gazdaság a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva a KSH előzetes adatai szerint. A naptárhatással kiigazított adatok szerint 4,1 százalékos volt a növekedés.

GDP volumenváltozása

Forrás: KSH

A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások.

Az iparon belül különösen a közúti jármű gyártása, a számítógép, elektronikai és optikai termék gyártása, illetve a villamos berendezés gyártása bővült jelentősen. A piaci szolgáltatások közül pedig főként a szállítás, raktározás, valamint a szakmai, tudományos, műszaki és adminisztratív tevékenység növekedett dinamikusan.

A növekedést fékezte a mezőgazdaság jelentős visszaesése, amely az extrém száraz nyári időjárásra vezethető vissza.

Az előző negyedévhez képest ugyanakkor 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Ez a magas bázisnak és a háború miatt mérséklődő gazdasági aktivitásnak köszönhető.

GDP volumenváltozása

Forrás: KSH

2022 első három negyedévében a gazdaság teljesítménye a naptárhatással kiigazított adatok szerint egyaránt 6,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit.

Hogyan teljesítettek az egyes ágazatok?

Az idei harmadik negyedévben az alacsonyabb egy évvel ezelőtti bázisnak és számos kiépült exportkapacitásnak köszönhetően az ipar lendületesen bővült.

Ezzel szemben a kiskereskedelmi értékesítések növekedési dinamikája a lendületes évkezdés után jelentősen lassult. Az építőipar teljesítménye erőteljesen hullámzott.

Egyes ágazatok éves alapú teljesítményváltozása a harmadik negyedévben, százalék

Egyes ágazatok éves alapú teljesítményváltozása a harmadik negyedévben, százalék

Forrás: KSH, növekedés.hu

Kilátások, kihívások

2022 első negyedévében 8,2, második negyedévében 6,5 százalékkal bővült éves alapon a hazai GDP.

A gazdasági aktivitás számottevően lassult a harmadik negyedévben az MNB rövidfrekvenciás adatai alapján. A gazdasági teljesítmény mélypontja a téli hónapokban, illetve 2023 első negyedévében jöhet el.

A magyar gazdaság az erős első féléves teljesítmény miatt az idén ugyanakkor még megközelítőleg 4 százalékkal növekedhet, míg 2023-ban kedvező esetben stagnálhat az aktuális piaci várakozások szerint.

Beruházások és fogyasztás

A magas infláció, a romló üzleti környezet, a megugró hitelkamatok és a jövő évben várhatóan visszaeső lakossági fogyasztás miatt mérséklődik a vállalatok beruházási aktivitása.

Az MNB előrejelzései szerint jövőre már mind az állami mind a vállalati beruházások szűkülni fognak. Előbbi 4,3 százalékkal, utóbbi 0,9 százalékkal.

A lakossági fogyasztás az idén még 6 százalékkal növekedhet, azonban jövőre közel 1 százalékkal mérséklődhet. A romló fogyasztói bizalom, az energiaválság negatív hatása, a kedvezőtlenebb munkaerőpiaci folyamatok és a megugró infláció egyaránt meggyengíti a keresletet.

Export

A jövő évi növekedést döntően a nettó export támogathatja, amelyet a kiépült exportkapacitások és az éves alapon 20 százalékkal bővülő feldolgozóipari megrendelések fűtenek.