Kijött az uniós GDP rangsor – mutatjuk hol végzett Magyarország

Elemzések2022. máj. 18.Harsányi Péter

A negyedik helyen végzett hazánk az uniós GDP növekedési rangsorban. A magyar gazdaság 8 százalékkal bővült az első negyedévben. Egyedül Portugália, Lengyelország és Ausztria növekedett gyorsabban nálunk.

A várakozásokat meghaladva 8 százalékkal bővült a magyar gazdaság az első negyedévben éves alapon.

Ezáltal az egész Európai Unióban a negyedik leggyorsabban nőtt a hazai GDP. Egyedül Portugália, Lengyelország és Ausztria növekedett gyorsabban nálunk az eurostat adatai alapján.

GDP növekedés mértéke az előző év azonos időszakához képest, 2022 első negyedév

GDP növekedés mértéke az előző év azonos időszakához képest, 2022 első negyedév

Forrás: eurostat

Fontos megemlíteni, hogy a koronavírus és a járványügyi intézkedések eltérő időintervallumban hatottak az egyes uniós országokra. Emiatt az éves alapú növekedést torzítja, hogy különböző időszakokban fékeztek be az egyes uniós gazdaságok.

A pontosabb kép kedvéért érdemes megvizsgálni a negyedéves alapú növekedést is, ahol szintén az unió élmezőnyében végzett hazánk.

Az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság teljesítménye 2,1 százalékkal emelkedett.

Ez jól mutatja mellesleg az erős tavalyi negyedik negyedév pozitív áthúzódó hatásait is.

GDP növekedés mértéke az előző negyedévhez képest, 2022 első negyedév

GDP növekedés mértéke az előző negyedévhez képest, 2022 első negyedév

Forrás: eurostat

Mi támogatta a növekedést?

A magyar gazdasági bővülés kiegyensúlyozottan, széles bázison valósult meg. A növekedéshez szinte valamennyi nemzetgazdasági ág hozzájárult, de leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Utóbbinak legfontosabb hajtóereje az erős lakossági fogyasztás volt.

A háztartások fogyasztását támogatja a történelmi csúcson lévő foglalkoztatottság és a kétszámjegyű átlagbéremelkedés, csakúgy, mint számos állami támogató intézkedés.

Kilátások

Előretekintve, az év egészében 4-5 százalék körüli GDP növekedést várnak a növekedés.hu által megkérdezett kereskedelmi bankok. Az ezzel kapcsolatos írásunk itt olvasható.