50 erős magyar cég, melyek akár a tőzsdén is megjelenhetnek

Elemzések2019. szept. 2.F. T.

Közeleg a BÉT 50 konferencia és egyben kiadvány is megjelenik 50 kiváló cégről, erről beszélt Paulovits Márton, a BÉT akvizíciós igazgatóságának vezetője a Trend FM Prémium kategória műsorában.

BÉT 50

Szeptember 19-én immár negyedik alkalommal kerül sor a BÉT 50 konferenciára, egyúttal megjelenik az 50 kiválasztott vállalatot bemutató kiadvány is. A konferencia közép-, és nagyvállalatok vezetőinek szól, egy olyan fórum egy évben egyszer, ahol összejönnek, hallhatnak gyakorlati tanácsokat egymástól, a tőkepiacról, egyúttal bemutatkozhatnak azokat a cégek, amelyek lehetséges tőzsdei résztvevők.

Kiválasztás

A cégek között nincsenek multik, olyan hazai cégekről van szó, akikre hosszú távon lehet építeni a magyar gazdaságban, ugyanakkor nem annyira közismertek, így érdemes bemutatni őket. A kiválasztás a cég árbevétele, szervezete, márkaneve által történik, feltétel, hogy legyen nyitott a vállalat, mutassa meg magát és eredményeit, legyen transzparens. Mindebben segített Earnst and Young és újságírók is részt vettek a munkában, meglátogatták az 50 céget.

Idén a feldolgozóipari cégek dominálnak a csoportban, és megvizsgálták, mekkora árbevételük van ezeknek a cégeknek. Az eredmény átlagosan 12 milliárd forint lett, másfél milliárdos EBITDA értékkel, miközben az összes hazai, 1 milliárd forint árbevétel fölötti cég esetében az átlagos árbevétel 7 milliárd, az EBITDA 730 millió forint. Ezek tehát nagyobb, erősebb cégek, átlagosan 226 főt foglalkoztatnak.

Alkalmasak

A műsorvezető, Túrós-Bense Levente megkérdezte, hány lehet belőlük, akik megjelenhetnek a tőkepiacon, Paulovits Márton szerint elvileg akár mind a 200 jöhetne, alkalmasak rá. Azonban nem elsődleges cél, hogy a tőzsdére vonzzák őket, hanem hogy megjelenjenek, láthatók legyenek, egymással kapcsolatot építhessenek, mindezt a tőzsde szervezi, így a cégek látják, hogy érdemes ehhez a klubhoz tartozni. Egyúttal látják, miről szól a tőzsde, milyen előnyökkel jár, megismerik a környezetet.

Másodpiac, befektetők

Felvetődött a kérdés, hogy nem félnek-e a cégek esetleges tőzsdére lépéskor attól, hogy kicsi lesz a másodpiaci forgalom, marginalizálódik a részvény. A BÉT szakembere elmondta, hogy fontos dolog a másodpiaci likviditás, de ha egy vállalat tőkét akar bevonni, ez nem riaszthatja el, ráadásul a másodpiaci forgalom kezdeti visszaesés után fel is lendülhet. Emellett a BÉT segít megkeresni a befektetőket, a lehetséges befektetőknek, alapoknak bemutatja a cégeket.

A teljes műsor itt hallgatható meg.