A Bosch is megkapta a magáét

Elemzések2019. máj. 25.Növekedés.hu

Német ügyészek bejelentették: 90 millió euró (több, mint 29 milliárd forint) büntetést szabtak ki az autó-alkatrészeket gyártó Bosch nagyvállalatra, mert berendezéseket szállított a „dieselgate” botrányba keveredett autógyártóknak, olvasható a thelocal.de hírportálon.

A Stuttgart városi ügyészség bírságot szabott ki a Robert Bosch GmbH ellen minőségellenőrzési kötelezettségeik hanyagságból elkövetett megsértéséért - fogalmaz közleményében a nyomozó hatóság és hozzáteszi: a német vállalat tudomásul vette a büntetést és nem él a fellebbezés jogával.

A 90 millió eurós összegből maga a büntetés 2 millió, a további 88 pedig annak a becsült gazdasági haszonnak az elvonása, amelyhez a Bosch a bűncselekmény elkövetésével hozzájutott.

A 2008. évtől kezdődően a Bosch „körülbelül 17 millió, a motor működését és más berendezéseket ellenőrző készülékeket szállított különböző német és külföldi autógyártók számára, és ezek szoftverjei közül néhány jogellenes megoldásokat tartalmazott” állítják az ügyészek. „Az e készülékekkel ellátott autók több nitrogén-dioxidot bocsátottak ki, mint amennyit a szabványok megengedtek”.

Ez a büntetés a Bosch esetében lezárja a „dieselgate” ügyben zajló jogi eljárásokat. Nem mondhatja ezt el magáról a  Volkswagen, amelynek vezetői 2015-ben elismerték, hogy a vállalat 11 millió autót szerelt fel ilyen technológiával, ami eddig több, mint 30 milliárd eurójába (mintegy 9 786 milliárd forint) került. A cég és annak egykori vezetői ellen jelenleg is további jogi eljárások zajlanak.

Közleményében a Bosch leszögezte:

folyamatosan fejleszti ellenőrzési rendszerét annak érdekében, hogy a hatályos jogszabályi előírások megsértésének kockázata a lehető legalacsonyabb lehessen. Megígérte: termékfejlesztésének középpontjába az emberi egészség és környezet védelmét helyezi. Hozzátette: munkaerő-állományának negyede, mintegy 100 ezer fő számára, akik zömmel a kutatás-fejlesztés területén dolgoznak, új munkavégzési szabályokat dolgozott ki.