A dohányipar is teljes átalakulás előtt áll

Elemzések2022. jún. 22.Harsányi Péter

A jelenlegi becslések szerint 2025-ben világszerte közel egymilliárd ember dohányozhat. Stefano Volpetti, a Philip Morris International igazgatója a svájci Neuchatelben tartott konferencián rámutatott, tudományos alapokon nyugvó, füstmentes alternatívák szükségesek különböző ízvilágban, árkategóriában és használati lehetőségekkel ahhoz, hogy a váltás mellett döntsenek a hagyományos dohányzók. Az IQOS füstmentes termékek 95 százalékkal kevesebb káros-anyagot bocsátanak ki a cigarettákhoz képest. 2025-re a Philip Morris International céljai között szerepel, hogy az összes bevételének több mint 50 százaléka füstmentes alternatívákból származzon.

A Philip Morris International (PMI) Svájcban tartott előadásán többször hangsúlyozta a vállalat menedzsmentje: ha nem dohányzik, akkor ne kezdje el. Ha dohányzik, szokjon le. Ha nem akar leszokni, akkor váltson.

Napjainkban a PMI számos füstmentes alternatívát kínál. Ezen termékek ugyan nem kockázatmentesek, de az egészségkárosító hatásuk a töredéke a hagyományos cigarettáknak.

Világszerte a legnagyobb városokban eddig 71 piacon jelent meg a vállalat füstmentes termékeivel.

Globális szinten pedig megközelítőleg 12,7 millióan váltottak hagyományos cigarettáról a füstmentes IQOS elnevezésű termékekre.

IQOS előnyei

Az IQOS termékek valódi dohány ízét kínálják. Hevítéses technológiával működnek, égetés helyett hevítik a dohányt. Használatukkal tehát füstmentesen fogyaszthatunk dohányt, égés és hamu nélkül.

Az amerikai, kanadai és európai hatóságok tanulmányai alapján a Philip Morris International füstmentes IQOS termékei átlagosan 95 százalékkal csökkentik az egészségkárosító anyagokat a hagyományos cigarettákhoz képest.

Kedvező tendencia, hogy azon dohányosok többsége, akik IQOS készülékre váltanak, teljesen felhagynak a hagyományos dohánytermékek fogyasztásával.

Célok

2025-re a Philip Morris International céljai között szerepel, hogy az összes bevételének több mint 50 százaléka füstmentes termékekből származzon.

Ezzel összhangban több mint 40 millió dohányzó szokhat le a cigarettáról és térhet át a füstmentes alternatívákra, melyek 2025-ig várhatóan 100 piacon is elérhetők lesznek.

A PMI wellness és egészségügyi termékeihez kapcsolt bevételek meghaladhatják az egymilliárd dollárt.

Kutatás-fejlesztés

A kutatás-fejlesztés területén a PMI első helyen áll az iparágban transzparens működés mellett.

A vállalat több mint 9 milliárd dollárt költ kutatás-fejlesztésre, miközben több mint 980 mérnököt, tudóst, és támogató személyzetet alkalmaz.

Toxinok

Az USA Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatala és a brit Royal College of Physicians által készített tanulmányok alapján nem a nikotin a fő okozója a dohányzáshoz köthető megbetegedéseknek.

Elsősorban a dohányfüstben lévő méreganyagok és rákkeltő anyagok okoznak betegségeket és haláleseteket.

Váltás

A jelenlegi becslések szerint 2025-ben világszerte közel egymilliárd ember dohányozhat.

A füstmentes termékek kevésbé kockázatos alternatívát nyújtanak az éghető cigarettákkal szemben.

Stefano Volpetti, a PMI igazgatója a svájci Neuchatelben tartott konferencián rámutatott, tudományos alapokon nyugvó, füstmentes alternatívák szükségesek különböző ízvilágban, árkategóriában és használati lehetőségekkel ahhoz, hogy a váltás mellett döntsenek a hagyományos dohányzók.

Minél több füstmentes alternatíva áll a cigarettát, illetve nikotint használók rendelkezésére, annál több lehetőségük lesz a teljes átállásra – tette hozzá.

Shiro

Az IQOS termékek mellett további alternatívák is elérhetők azok számára, akik szeretnének leszokni a hagyományos cigarettákról.

A Shiro orálisan alkalmazható termék, amely egyáltalán nem tartalmaz dohányt. A Shiro tiszta növényi rostból készült, hozzáadott nikotinnal.

A termék hatékony nikotin élményt és hosszan tartó tiszta ízt biztosít. A tasakok fehérek és vékony formátumban készültek, kiegyensúlyozott nedvességtartalommal. Ez diszkrétté és kényelmessé teszi a tasakot a szájban.

E-Vapor

A Philip Morris International az e-vapor technológia következő generációját fejleszti.

Az e-vapor termékek nikotint tartalmaznak, amelyet dohánylevélből vontak ki. Ezek az elemmel működő eszközök – közismert nevükön e-cigaretták – nikotint és ízeket tartalmazó folyékony oldatot párologtatnak el.

2020-ban a vállalat elindította következő generációs IQOS VEEV e-vapor termékplatformját bizonyos piacokon.

A termék IQOS VEEV MESH hevítési technológiát használ: egy fémháló apró lyukakkal felmelegít egy előre megtöltött, előre lezárt hüvelyt, amely nikotint és ízeket tartalmaz. Ez nikotintartalmú gőzt hoz létre.