A féltékeny házastársak telefonon figyelik a másikat - A kémkedéshez többféle szoftvert alkalmaznak

Elemzések2021. szept. 25.D.J.

A kémkedő szoftverek az aranykorukat élik. A népszerűségük egy év alatt majdnem a másfélszeresére nőtt.

Bár a válások száma folyamatosan apad itthon, tavaly 67 ezer menyegzőre így is 15 ezer válás jutott.

A párok sokszor azért mennek szét, mert az egyik fél házasságtörésre adja a fejét. Annyi a bizalmatlanság a házasok között, hogy komplett iparág igyekszik kiszolgálni a gyanakvó férjeket és feleségeket. Ahogy korábban írtunk róla: Magyarországon a magándetektíveket például elsősorban főleg azért keresik meg az ügyfelek, mert meg akarják figyeltetni a párjukat.

Sokaknak ilyenkor az se probléma, ha többszázezer forintot kell kifizetni az akcióhoz.

A gyanút általában a csillapíthatatlan mobilozás, a megváltozott öltözési szokások, a váratlan túlórák vagy az elutasító viselkedés indítja be.

Ám a félrelépésre jó páran inkább profi segítség nélkül derítenek fényt. Például kémkedő megoldások használatával. Egy brit ügyvédi iroda a Maguire Family Law-nál azt állítják, hogy öt válásból egynél az egyik fél különféle technikai kütyükkel már a válás előtt megfigyeli a másikat. Az elmondásuk szerint a férfiak hajlamosabbak kémkedésre adni a fejüket, mint a nők.

A megfigyelésre vannak, akik rejtett kamerát vagy GPS követőt használnak, de igazán népszerűnek a kémkedő mobil alkalmazások számítanak.

Olyan applikációkról van szó, amelyeket úgy lehet a másik telefonjára felrakni, hogy aztán az észrevétlenül mindent megfigyel a készüléken.A helyadatokat vagy az SMS-eket épp úgy, mint a ki- és bejövő hívásokat, az elkészített fotókat vagy épp a netes tevékenységet. Mivel nincs saját ikonjuk, ami megjelenne a telefon menüjében, a felhasználók nem szokták észrevenni a kémkedő szoftvereket.

Ezeket a programokat „"spouseware"-nek vagyis "házastárs vírus"-nak is szokták nevezni.Közülük az egyik legnépszerűbbnek az mSpy-nak például több mint másfél millió felhasználója van. Egy tavalyi felmérés szerint a hasonló megoldások népszerűsége csak az Androidos készülékeken egy év alatt 48 százalékkal nőtt.

A megfigyelők dolgát általában megkönnyíti, hogy az emberek nem igazán foglalkoznak a mobiljuk védelmével. Azt már az átlagfelhasználó is tudni szokta, hogy a laptopra és a PC-re nem árt letölteni egy vírusirtót, de a telefonok biztonságával nem divat foglalkozni.

A technológia sajnos lehetőséget ad a visszaélésekre.

Előfordul, hogy olyanok vetik be a kémkedő programokat, akik kontrollálni akarják a házastársukat.

A BBC korábban megszólaltatott egy áldozatot, aki először csak azt vette észre, hogy a férje rengeteg olyasmit is tud róla, amiről nem is beszéltek. Így azt is tudta, hogy mikor hol tartózkodott.

Végül egy véletlen miatt jött rá a titokra.A férje egy fotót akart megmutatni a saját mobilján, amikor az okos készüléken megjelent egy értesítés arról, hogy meg lehet tekinteni az aktuális napi összefoglalót a feleség gépéről.

A biztonsági szakemberek nem véletlenül szokták azt ajánlani, hogy nézzünk rá a telepített alkalmazásaink listájára és ha azt látjuk hogy olyan program van telepítve, amit nem használunk akkor szabaduljunk meg tőle.

Emellett nem árt a mobilra is megbízható védelmi programokat telepíteni.A kémkedő szoftverek jelentős része egyébként tele van biztonsági résekkel.

Az ESET biztonságtechnikai szoftvervállalat idén 86 gyártó 86 androidos megfigyelő-kémkedő applikációját vizsgálta meg. Végül mintegy hatvan Android-alkalmazásnál 158 biztonsági és adatvédelmi problémát fedeztek fel, amelyek fenyegetést jelentenek nemcsak az áldozatra és kémkedőre nézve, hanem esetenként az alkalmazás gyártójára is.