Hűtlen társak nyomában a magándetektívek – De vajon mennyit kérnek?

Elemzések2019. júl. 28.Devecsai János

Egy megbízás akár több százezer forintba is kerülhet.

A magánszimat irodájában szinte harapni lehet a füstöt. Az ügyfélre a nyomozók pöfékelve, félhomályban várnak. A bevetésre pedig csakis kalapban és ballonkabátban indulnak el – a film noirok magándetektívei kétségkívül mély nyomot hagytak a köztudatban. Olyannyira, hogy sokan azt hiszik, mindaz, amit a régi mozikban láttak megegyezik a valósággal.

Az emberek ezért néha hajmeresztő kérésekkel fordulnak az irodákhoz.

Aki abban reménykedik, hogy a magándetektív majd letér a törvényes útról, és a megfelelő összegért akár zsarolásban vagy csalásban is részt vesz, az csalódni fog.

A régi idők fekete-fehér klasszikusai viszont egy valamiben nem tévedtek: az esetek néha olyan szövevényesek, mintha egy ponyvaregény író tollából pattantak volna ki. Az egyik ilyen bizarr ügyet egy rendőrből lett magánnyomozó Bardóczy Zsolt osztotta meg a Növekedés.hu-val.

A férfi, aki megkeresett minket, épp egy férjezett asszonnyal járt.  A kapcsolatuk egészen sajátos volt: ugyanis minden héten csak egy bizonyos napon találkoztak. A hölgy egyébként gáláns volt. Nagyrészt fizette az úriember költségeit, viszont a találkozásuk idején mindent a férfinek kellett állnia. A nő mindenesetre hiába ígérte, nem vált el a párjától. Hogy miért csak egyetlen nap találkozhatnak, azt pedig nem árulta el. Mint a nyomozás során kiderült, a hölgy családja vidéken élt, a hétköznapokat viszont Pesten töltötte. És minden egyes nap egy másik férfival volt. Vagyis öt szeretőt tartott, akik semmit nem tudtak egymásról. Ráadásul az aktuális nap mindannyian kifizették az asszony összes kiadását.

A hűtlenséggel összefüggő ügyek száma egyébként roppant magas. Annyira, hogy a megkérdezett irodák beszámolói szerint legalább az esetek fele mögött a párok közötti bizalmatlanság áll. A gyanakvást általában apróságok indítják be. Furcsa, megváltozott viselkedés és öltözködés, csillapíthatatlan mobilozás, hirtelen jött túlórák, egy-egy véletlenül elolvasott félreérthető beszélgetés és a párkapcsolat fölött máris megjelennek a gomolyfelhők.

Na de nézzük a piszkos anyagiakat. Mennyibe kerül egy házastárs lenyomozása? „A megbízási díjak mértéke rengeteg tényezőtől függ. Itt nincsenek – és jellegükből adódóan nem is lehetnek – fix árak, ezekkel dolgozni ebben a szakmában véleményem szerint felelőtlenség.” – mondta el Szalókiné Fodor Veronika a Sasszem Magánnyomozó Iroda ügyvezetője.

Lássunk egy példát: valaki elmondja, hogy a párját kell megfigyelni szombat este, mert bulizni megy és kíváncsi rá, hogy mi történik ott. Tudjuk-e, hogy hová megy bulizni? Ez azért nem mindegy, mert a megfigyelésben résztvevők létszáma ettől nagyban függ, amely jelentősen befolyásolja a megbízási díjat. Ilyen és hasonló jellegű kérdések tisztázását követően kalkulálódik ki a megbízási díj. Hallottam már olyanról is, hogy egy magánnyomozó külön pénzt kért azért, hogy a készített fénykép/videofelvételeket odaadja a megbízónak úgy, hogy ilyenről a megállapodáskor szó sem volt. Nálunk a megbízási díj mindent tartalmaz. Egy ilyen megfigyelés során, belekalkuláljuk a költségeket, egyéb díjakat is. Egy éjszakai bulis megfigyelés irodánknál bruttó 100 ezer forinttól több százezer forintig is terjedhet. Abban az esetben, ha csak enyhe gyanú van arra, hogy valakit megcsal a párja, de hasznos információval nem tud szolgálni, úgy annak felderítése egy komplex és költséges megbízás is lehet.

A nyomozásoknál persze egyre nagyobb szerepet kapnak a sajátos technikai megoldások. Van, aki például az autóba szerelt rejtett kamerákkal figyeli a célszemélyt.

Ez akkor hasznos ha egy helyszínt hosszú időn át kell szemmel tartani. Már csak azért is, mert ha valaki órákig üldögél egy álló kocsiban az gyanús lehet. Az átalakított autót viszont elég leparkolni és otthagyni a megfelelő helyen.

De a legtöbb iroda a felhasznált technológiákat üzleti titokként kezeli. Ami érthető: nem szeretnék ha az átlagember tisztában lenne a megfigyelés eszközeivel.

Annyi viszont biztos, hogy a terepmunkát technológiai kütyükkel nem lehet kiváltani. Ahogy Bardóczy Zsolt megjegyzi: egy GPS például hiába mutatja, hogy a célpont mondjuk épp az Oktogonon van, ha nincs kint az iroda egyik embere, akkor nem fogják tudni, hogy pontosan kivel találkozik.

Más országokban előfordul, hogy a célszemélyeket drónokkal figyelik meg, de ennek az eljárásnak is megvannak a maga korlátai. Ahhoz, hogy ne keltsen feltűnést, az eszközt már egy falusi környezetben is legalább 23 méteres magasságig kell felvinni. Az égben viszont a drón fontos részletekről is lemaradhat.

Hazánkban egyébként a két világháború között már voltak magánnyomozó irodák, de a Rákosi-rendszerben az összeset betiltották. A rendszerváltás után pedig a szakma csak lassan állt lábra. Hogy mit tehet és mit nem a magánnyomozó, azt viszont ma már a törvények pontosan kimondják. Kép- és hangfelvétel például olyan helyen nem készülhet, ahol a megfigyelés az emberi méltóságot sértheti, így különösen öltözőben, próbafülkében, mosdóban, illemhelyen, kórházi szobában és szociális intézmény lakóhelyiségében.

„Számos érdeklődő Viber, Messenger és hasonló chat appok „feltörését”, mobiltelefonok „megfigyelését” és lehallgatását kéri, melyeket nem áll módunkban teljesíteni, annak ellenére, hogy kétségtelenül ezek nyújtanák a legtöbb és leghasznosabb információt a megbízónak” – szögezik le a Sasszem Magánnyomozó Irodánál.