A fiatalok körében is kitört az aranyláz: több mint félmilliárdnyi aranyat vettek a magyarok

Elemzések2021. okt. 12.D.J.

A tavalyihoz fogható óriási vásárlási hullám most nem volt, ám így is a BÁV az év első kilenc hónapjában 600 millió forintot meghaladó befektetési arany forgalmat bonyolított. A vásárlók közt nőtt a fiatalabbak részaránya.

Ha egyik pillanatról a másikra kitör a válság a világban, akkor pár dolgot biztosra lehet venni. Egyrészt azt, hogy az emberek hamarosan pánikvásárlásba fognak és pár termék el fog tűnni a boltok polcairól.

Másrészt ilyenkor tömegek kezdik el venni a jó hírű befektetési menekülő eszközt: az aranyat.

A csillogó nemesfém régóta vonzza az emberiséget, hisz már a bronzkorban is felbukkant a kereskedelemben. Tényleg nem túlzás állítani: az arany kiállta az idő próbáját.

Most sejthető, hogy az arany ára megint emelkedni fog. Ahogy Kovács Ádám, a BÁV kereskedelmi igazgatója a növekedés.hu-nak elárulta: egyre erősebbek azok a félelmek, hogy a globális növekedési ütem csökken és alacsony szintű lesz, ezzel párhuzamosan pedig nő azok száma, akik egyre jobban tartanak a megemelkedő inflációtól.

Az ilyen környezet történelmi visszatekintések alapján rendre az arany áremelkedését hozták.

E mellett arra is érdemes tekintettel lenni, hogy az utóbbi időben számos jegybank jelezte, növelni kívánja aranytartalékait, amellyel keresletet generálnak a piacon. Ezek alapján, illetve kalkulációink szerint az arany idei világpiaci ára éves átlagban 1800 – 2000 dollár/uncia közötti sávban lehet. 

A cikkünk készülése idején az árfolyam úgy 1749 dollár körül mozgott.

Ami a hazai befektetési aranyforgalmat illeti: nehéz a tavalyi évvel összevetni a mostani eredményeket, hisz 2020-ban a pandémia kirobbanásakor eluralkodó bizonytalanság miatt óriási vásárlási hullám indult be.

Annyira hogy a BÁV-nál 11 hónap leforgása alatt a csillogó nemesfémből 1,2 milliárdnyit vettek a magyarok befektetési céllal.

Idén nem volt ekkora pánik. A BÁV az első kilenc hónapban 600 millió forintot meghaladó befektetési arany forgalmat bonyolított. Mindenesetre folytatódott az elmúlt évek tendenciája, és a fiatalabb korosztály ismét növelte a részarányát a vevők között.

A BÁV-nál egyébként idén az arany mellett mintegy 800 millió forintnyi ékszer-, és drágakő is elkelt. Az órák esetében pedig sikerült új rekordot beállítani.

A nyári Centenáriumi Aukción ugyanis a ROLEX Cosmograph Daytona férfi karóránál a licit 11,4 millió forinton ért véget.

A BÁV-tól azt is megkérdeztük, hogy miként befolyásolhatja az aranyforgalmat a mostani új járványhullám. Ennek kapcsán Kovács Ádám úgy fogalmazott: a kereskedelem számára az év utolsó negyedéve hagyományosan mindig erősebb, mint az azt megelőző három negyedév. Idén is erre számítanak, amit a korábbiaknál azért gyengébbnek tűnő, ám mégis érzékelhető újabb hullám erősíthet.

Itthon egyébként a Magyar Nemzeti Bank nemrég triplázta meg az ország aranykészleteit, amelyek így már elérik a 94 tonnát. Bár mint az alábbi táblázatban látható a legnagyobbaktól így is messze vagyunk.

A legnagyobb aranytartalékok a világban (tonna)

Egyesült Államok 8133
Németország 3359
Olaszország 2451
Franciaország 2436
Oroszország 2292
Kína 1948
Svájc 1040
Japán 845
Forrás: statista