A foci Eb londoni döntőjére százezer forint a legolcsóbb jegy 

Elemzések2021. jún. 1.Bánki András

Franciaország és Anglia mögött Belgiumnak van a legnagyobb esélye a végső győzelemre a fogadási irodák oddsai szerint a július 11-ig tartó, 11 városban, köztük Budapesten rendezendő labdarúgó Európa Bajnokságon.

A fogadási irodáknál Franciaország és Anglia a foci EB favoritja

A 24 csapatos tornán résztvevő válogatottak közötti erőviszonyokat hűen tükrözi a FIFA ranglistán elfoglalt helyük, a kereteik egy játékosra jutó piaci átlagértéke és esélyeik közötti szoros összefüggés. A magyar válogatott mindhárom mutató szerint a mezőny hatodik hatodába tartozik.

A pandémia árnyékában rendezendő, múlt évről elhalasztott EURO 2020 logót viselő EB előre láthatóan nem az előző, 2016. évi franciaországi tornát kísérő tömeges népvándorlás megismétlődő élményeként rögzül majd a szurkolók emlékezetében. Pedig erre remek alkalmat adott volna, hogy újításként 11 ország városaiban rendezik a mérkőzéseket.

Az európai labdarúgó szövetség (UEFA) már korábban ajánlatot kért a nemzeti labdarúgó szövetségektől, hogy a mérkőzések helyszínéül kijelölt stadionokban a járvány elleni védekezést szem előtt tartva, hány néző biztonságos elhelyezését vállalják.

A befogadóképesség 15 százalékánál húzták meg a határt, emiatt Dublin és Bilbao lemondta a rendezést, utóbbi helyére Sevilla ugrott be.

Befogadási hajlandóság nemzeti labdarúgó szövetségek szerint

Százalék Helyszín
100 Budapest, Puskás Aréna
50 Baki, Szentpétervár
25-45  Amszterdam, Bukarest, Koppenhága, Glasgow, Róma, Sevilla
25 London
22 München

Június 11-ikén Rómában a Törökország-Olaszország mérkőzéssel hat négyes csoportban indul vetélkedés, s egy hónap múltán a július 11-iki döntővel zárul Londonban, a Wembley-ben.

A csoportok első két helyezettje, valamint a négy legjobb harmadik jut az egyenes kieséses szakaszba, a nyolcad-döntőbe, s így tovább

Budapest három csoportmérkőzésnek és a 16 között egynek lesz helyszíne.

A résztvevő csapatok közül eddig Spanyolország és Németország három-három, Franciaország két, Dánia, Hollandia, Olaszország és a címvédő Portugália egy alkalommal nyerte el a trófeát. (A korábbi bajnokok közül nem kvalifikálta magát Görögország, s nem találkozhatunk a Szovjetunió és Csehszlovákia nevével sem, bár jelen van Oroszország, Csehország és Szlovákia is).

A jelenlegi erőviszonyokat tekintve nem lenne meglepő, ha új név kerülne a bajnoki kupára, elemzők – és a fogadási irodák - ugyanis a franciák mellett jó esélyt adnak Angliának és Belgiumnak is.

A FIFA a napokban tette közzé friss, májusi világranglistáját, a kapitányok kijelölték válogatottjaik bő vagy szűkített 26 fős keretét – a végső nevezési határidő június elseje – s a bukméker irodák is kezdik hirdetni fogadási ajánlataikat.

Mindezeket figyelembe véve mutatjuk listánkat a nyolc legerősebbnek csapatról és Magyarországról

Ország FIFA helyezés keret egy játékosra számított átlagértéke millió euróban fogadási odds
Belgium 1 25,75 7,00
Franciaország 2 39,97 6,00
Anglia 4 46,03 6,00-6,50
Portugália 5 31,90 9,00
Spanyolország 6 39,00 8,50-10,00
Olaszország 7 27,21 12,00-14-00
Németország 12 37,08 12,00-14-00
Hollandia 16 24,50 13,00-15,00
Magyarország 37   200-500

 E mutatók alapján a magyar válogatott a hatodik hatodba sorolódik, Szlovákia, Finnország és Észak-Macedónia társaságában.

A FIFA ranglistáján jelenleg a 37. a 29 fős keret becsült piaci értéke 86,35 millió euró, az átlagérték 2,98 millió.

Ez közel duplája az előző. 2016, évi EB-n szereplő csapaténak, ami nagyrészt a németországi légiónak, a Bundesligában szereplő játékosok drágulásának tulajdonítható.

Szoboszlai Dominik 25, Willi Orbán 14, Gulácsi Péter 12, Sallai Roland 9 millió eurót ér a piacon. Az itthon játszók közül a kapus Dibusz Dénes piaci értéke a legnagyobb: 2,20 millió euró.

A nagy csapatok vonultatják fel a legértékesebb játékosokat is.

A legdrágább a francia Kylian Mbappé(PSG) 160 millió euróval, őt követi az angol Harry Kane (Tottenham Hotspur) 120 millióval, s öten mondhatják még magukat 100 milliósnak: az angol Jando Sancho (Borussia Dortmund), Trent-Alexander Arnold (Liverpool), Raheem Sterling (Manchester City), valamint két belga Romelu Lukaku (Inter) és Kevin De Bruyne (Manchester City). Érdekesség, hogy közülük háromnak adják a legnagyobb esélyt a torna gólkirálya cím elnyerésére: Mbappé-nak, Kane-nek és Lukakunak, valamint Cristiano Ronaldonak.

Angliának előnyt jelenthet a tornán, hogy szinte ki sem kell mozdulnia Londonból: a Wembley-ben játssza csoportmérkőzéseit, s ha eljut odáig, az elődöntőt és a döntőt is.

Hasonló előnyt élvezhet Németország a halálcsoportban, a világbajnoki címvédő Franciaország, az Európa bajnok Portugália és Magyarország társaságában: mindhárom ellenfelét hazai pályán, Münchenben fogadja.

A magyar csapat Portugália ellen kezd június 15-ikén, majd következik Franciaország, utána utazás Münchenbe… A Puskás Arénában lesz még a portugál-francia meccs és az egyik nyolcad-döntő.

A mérkőzések látogatottságát, láthatóságát illetően a pandémia miatt sok még a bizonytalanság. Az egyes országokban eltérő a járvány helyzet, s nem tudni még, milyen mértékben lehet enyhíteni, netán szigorítani a jelenleg érvényes szabályokat, például a beutazási feltételeket, vagy a stadionokban előírt szabályokat: maszkviselés, távolságtartás stb. Itthon a belépés feltétele a védettségi igazolvány, a külföldről érkezőknél ezt maga a belépő helyettesíti.

A jegykategóriák és árak meghatározásánál a rendező városokat az UEFA két csoportba osztotta a lakosság vásárlóereje és az átlagos jövedelem szerint. Az A-csoportba Amszterdam, Sevilla, Koppenhága, Glasgow, London, München, Róma és Szentpétervár került, a B-csoportba Baki, Bukarest és Budapest.

A csoportbeosztás az egész tornára érvényes, tehát a bakui negyeddöntőre olcsóbb lesz a jegy, mint a müncheni, a római vagy a szentpétervári negyeddöntőre.

A három, Puskás Arénában rendezendő csoportmérkőzésre, valamint a nyolcad-döntőre három kategóriában 30 (10 500 forint), 75 (26 000 forint) és 125 euróért (44 000 forint) lehet jegyhez jutni. Ugyanezek az árak például Münchenben 50 (17 500 forint), 125 (44 000 forint) és 185 euró (64 750 forint). A londoni döntőre pedig 295, (103 000 forint) 595 ( 208 000 forint) és 945 eurót (330 000 forint) kell kifizetni.