Money.hu körkép – Így tudsz fogadni a foci EB meccseire

Hírek2021. jún. 8.Növekedés.hu

A magyarok végső győzelme akár ötvenezres pénzt hozhatna a fogadóknak a pénteken induló foci EB-n. A money.hu körkérdéséből kiderül, hogy bankonként eltérő, milyen bankkártyával és milyen oldalakon engedélyezik a sportfogadást.

Napokon belül kezdődik a labdarúgó Európa-bajnokság, emiatt az egész kontinens fogadási lázban ég. A money.hu utána járt, hogy mely válogatottak a legesélyesebbek, és kik indulhatnak a tornán kevesebb reménnyel. A TippmixPro Franciaországot tartja leginkább esélyesnek a végső győzelemre, 5,00-szörös szorzót kalkuláltak a galloknak. Második helyen Anglia áll, a háromoroszlánosok Eb-győzelméért 5,50-szörös pénz jár. A belgák sikeréért 6,25, míg a németek címéért 7,75-ös szorzóval fizetnek.

Jól fizetne a magyar siker

A legnagyobbat Észak-Macedónia győzelme fizet, 450,00-szeres szorzójukkal egészen szépen lehet kaszálni. A magyar csapat hátulról a harmadik helyen áll, ha hazánk válogatottja hozná el a trófeát, 350-szeres pénzt fizetne a TippmixPro.

A fogadásban hagyományosan erős Angliában a Paddy Power Angliát 4:1, míg Franciaországot 5:1-es szorzóval adja befutónak, itt a harmadik helyre Belgium került, ahol 2 fontért 13 fontot lehet szerezni. Több más külföldi irodában hasonló a sorrend, s abban is elég egységes a kép, hogy Észak-Macedónia mellett Magyarország és Finnország győzelme számítana a legnagyobb meglepetésnek – van iroda, amely 50 ezerszeres pénzt fizetne, ha Marco Rossi csapata hódítaná el a kupát.

Válogatottunk szereplésével kapcsolatban egyébként meglehetősen optimisták a magyar fogadók, a Szerencsejáték Zrt. felmérése szerint 82 százalékuk úgy látja, hogy van esély a pontszerzésre, harmaduk pedig a továbbjutásban is biztos a halálcsoportból, ahol az aktuális világbajnok Franciaország, az Európa-bajnok Portugália és az eggyel korábbi világelső Németország a magyarok ellenfele. A felmérésben résztvevők jelentős része szerint Németország lesz az Európa-bajnok, míg a kétharmaduk Cristiano Ronaldora fogad gólkirályként.

Itthon a magyar válogatottra fogadnak a legtöbben

A Szerencsejáték Zrt. arról számolt be, hogy a fogadókat sok esetben az érzelmi szálak is mozgatják, 2016-ban például a magyar válogatottra rakták a második legtöbb pénzt, mint végső győztes.

Korlátai vannak a fogadásnak

Sokan fognak tehát fogadni az első napoktól a győztesre és a mérkőzésekre is, ám korántsem egyszerű ennek a módja. A sportfogadás ugyanis meglehetősen kényes terület, sok helyen szabályozzák, hogy milyen módon lehet beszállni a függőséget okozó szerencsejátékokba. Sok országban korlátozzák, hogy ki férhet hozzá a fogadásokhoz – a már említett Paddy Power felületein például Magyarországról nem lehet fogadni, máshol pedig azt korlátozzák, hogy milyen módon fizethetünk a sportfogadásért. Magyarországon a Szerencsejáték Zrt. lottózóiban például csak betéti kártyákkal lehet fizetni, a hitelkártyás vásárlás tiltott. A társaság által üzemeltetett online felületeken ugyanakkor bármely bankkártyával lehet fizetni – ha a bank engedi, hogy a bankkártyát szerencsejátékra alkalmazzuk.

Bankonként eltérő szabályok

A money.hu körkérdésben kereste meg a bankokat, hogy ügyfeleiknek milyen bankkártyákkal és milyen felületeken engedélyezik a sportfogadással foglalkozó oldalakon az egyenlegfeltöltést. A helyzet bankonként eltérő. Még betéti kártyával sem engedélyezi például a szerencsejáték oldalak használatát a Gránit Bank. A K&H-nál a betéti kártyákkal belföldön engedélyezi a sportfogadást, ám hitelkártyával ebben az esetben sem lehet fizetni. Az itthon népszerű nemzetközi fogadóoldalakra ugyanakkor nem tudunk közvetlenül egyenleget feltölteni a K&H-s kártyákról. A csak a hitelkártya fronton jelen lévő Magyar Cetelem sem itthon, sem külföldön nem engedélyezi a bankkártyák használatát. A Takarékbank ügyfelei betéti és hitelkártyájukat is használhatják sportfogadásra, de csak belföldi oldalakon. Az UniCredit Banknál a lakossági betéti és hitelkártyákkal itthon és külföldön is szabad a fogadás, de a céges bankkártyákat itthon és külföldön is korlátozzák.

Az OTP sem tiltja alapesetben a szerencsejátékhoz kapcsolódó tranzakciókat, azonban bizonyos csatornák és kártyatípusok esetén korlátozások vannak életben.

Nincs semmilyen korlátozás a bankkártyára beállított napi költési limit szintjéig a sportfogadásra a Budapest Banknál, az MKB és a Sberbanknál.

A kiskapu

A kártyás költésre beállított banki szabályok ugyanakkor viszonylag könnyen átléphetőek, ha a fizetést egy közbeiktatott pénzforgalmi szervezeten, például a PayPal segítségével oldjuk meg. Nem meglepő módon ezt a megoldást szinte minden fogadó oldal, így a Szerencsejáték Zrt. is támogatja.

Nem mindegy, kinél játszol

Nem árt vigyázni azonban az online sportfogadással foglalkozó oldalakkal! A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a napokban indított eljárást a Sport&Tip sportfogadás-tanácsadó oldal működtetőjével szemben, ugyanis a cég vélhetően megtévesztően hirdeti a szolgáltatást. A cég sportfogadási tippeket ad pénzért, azonban weboldalán, illetve reklámjaiban valószínűleg nem nyújt valós képet a szolgáltatás lényeges tulajdonságairól.