A Golden Globe-jelölt filmekből jópárat érdemes megnézni

Elemzések2021. feb. 7.D.J.

A filmes díjszezonra alaposan ráütötte a bélyegét a járvány. Tavaly rengeteg premier maradt el. Hogy kicsi volt a merítés az a Golden Globe díj jelöléseken is meglátszik. A héten hirdették ki, hogy kik indulnak az aranyszobrocskákért folyó versenyben és a felhozatal nem túlzottan erős. De azért így is akad közük néhány jó film. Ezek közül most négyet ajánlunk.

Wolfwalkers

Kategória, amelyben jelölést kapott: Legjobb animációs film

Vannak rendezők, akik már a pályájuk elején is olyan tehetségről adnak tanúbizonyságot, mintha már évtizedek óta lennének a pályán. Tomm Moore is épp egy ilyen figura. Eddig mindössze három animációs filmet készített, de mindegyike kiváló darab. A közös pont bennük az ír folklór. A Wolfwalkers a régi idők Britanniájába kalauzolja a nézőt, ahol egy városkát farkasok tartanak rettegésben. Egy kislány azonban kideríti, hogy az állatok nem gonoszok, ráadásul egy jóságos meselény irányítja őket.

A Wolfwalkers a nézőknél kicsiből és nagyból is ki tudja hozni a gyermeki lelkesedést.

A képei egyszerüek, mégis varázslatosak. Igazából érthetetlen, hogy Tomm Moore-t hogyhogy nem jelölték idén a „legjobb rendező” kategóriájában.

Palm Springs

Kategóriák, amelyekben jelölést kapott: Legjobb vígjáték vagy musical, Legjobb színész vígjátékban vagy musicalben

Az Idétlen időkig sztoriját idézi a történet. A főhős itt is állandóan ugyanazt a napot éli újra. Csak hogy ezen a felálláson csavartak párat a készítők: itt a főszereplő mellett egyre többen kerülnek be az időhurokba. És miközben újra és újra átélik ugyanazt az esküvőt megpróbálnak rájönni, hogy mi miatt nem tudnak az időben tovább lépni.

A sci-fis mellékszálak ellenére, egy könnyed romantikus-vígjátékról van szó, amely az átlagnál jobban bánik a sokszor látott sablonokkal.

Még egy kört mindenkinek

Kategória, amelyben jelölést kapott: Legjobb idegen nyelvű film

Ha lehet hinni a statisztikáknak, akkor nincs még egy hely a világon, ahol annyi szeszt innának a tinédzserek, mint Dániában. A sörfogyasztás fontos része a helyi kultúrának. Nem csoda, hogy az alkoholfogyasztásról épp ebben az északi országban készült most egy komoly film.

A történet egy létező elmélet indítja be. Egy norvég tudós teóriája szerint alap esetben az ember alkoholszintje túlságosan alacsony. Fel kell vinni 0,05 százalékra ahhoz, hogy kiegyensúlyozottabbak és hatékonyabbak legyünk.

A filmben négy gimnáziumi tanár dönt úgy, hogy a gyakorlatba is kipróbálják ezt az elméletet.

Hogy mindebből mi sül ki? Néhány humoros jelenet és egy jófajta dráma, amely nem akarja kioktatni a nézőjét. Ez a mozi az alkoholfogyasztás előnyeit és hátrányait is bemutatja néhány emberi sorson keresztül. A produkciónak kétség kívül az előnyére válik, hogy az egyik főszerepet a dánok büszkesége Mads Mikkelsen kapta, aki szokásához híven óriásit alakít.

Pieces of a Woman

Kategória, amelyben jelölést kapott: Legjobb színésznő

Ez lesz a Golden Globe-on az egyetlen magyar vonatkozású film, amelyért szoríthatunk. A forgatókönyvet Wéber Kata írta, a rendező pedig Mundruczó Kornél volt.

Az egész egy tragédiába forduló otthonszüléssel kezdődik. Az első fél óra egyértelműen a mozi legfeszültebb pillanataiért felel. Miután az újszülött meghal, a film tempót vált. A szülők vívódása a gyásszal már lassúfolyású jelenetekben elevenedik meg. A Pieces of Woman felkavaró, néhol kissé döcögős, de összességében roppant hatásos alkotás lett.

Az, hogy nem kapott jelölést a legjobb rendezés vagy a legjobb dráma kategóriában az talán annak is köszönhető, hogy tavaly az egyik főszereplő Shia LaBeouf szex-botrányba keveredett, ami nem tett jót a film imidzsének.