10 európai ország, ahol magyar egyetemi diákok is ingyen tanulhatnak

Hírek2021. feb. 7.B.F.

A CEOWorld vállalatvezetői magazin összegyűjtött 10 olyan országot, ahol ingyenesen lehet tanulni az egyetemeken. A top tízes listára többek között közeli szomszédunk, Ausztria is felkerült, valamint Finnország is, ahol egyesek szerint a világ leghatékonyabb felsőoktatási rendszere működik.

Németország

Németországban a legtöbb állami egyetemen megszüntették a tandíjat. Ezeken az egyetemeken például ingyen tanulhatnak a diákok: Müncheni Műszaki Egyetem, Lajos–Miksa Egyetem, Goethe Egyetem Frankfurt, Kölni Egyetem, RWTH Aachen Egyetem. Ugyanakkor nem árt tisztában lenni azzal, hogy általában a németországi egyetemek évente átlagosan körülbelül 200 euró díjat számolnak fel az adminisztrációs költségek fedezésére.

Finnország

Egyesek szerint Finnországban van a világ leghatékonyabb felsőoktatási rendszere, ha a nemzeti jövedelem szintjét nézzük. Nincs tandíj az EU, az Európai Gazdasági Térség (EEA) és Svájc lakói számára. A külföldi hallgatók továbbá ingyenes oktatásban részesülhetnek, ha finnül vagy svédül tanított kurzuson vesznek részt, vagy ha rendelkeznek tartózkodási engedéllyel. Ezenkívül rengeteg ösztöndíj áll rendelkezésre azok számára, akik nem jogosultak az ingyenes oktatásra, ami azért fontos, mert azoknak a hallgatóknak, akik nem az EU, az Európai Gazdasági Térség (EEA) vagy Svájc területén élnek, évente átlagosan 4.800-24.500 dollárt kell fizetniük az alap- vagy mesterképzésért. Jó választás lehet a Helsinki Egyetem vagy a Jyväskylä-i Egyetem.

Franciaország

A francia állampolgárságú hallgatók vagy az Európai Unió állandó lakosai ingyenesen tanulhatnak bizonyos egyetemeken. Azoknak, akik nem rendelkeznek az ingyenes oktatás feltételeivel, több mint 3000 dollárt kell fizetniük az alapképzésért, és több mint 4000 dollárt a mesterképzésért. Néhány jó hírű egyetem: University of Orléans, Parsons Paris, University of Bordeaux.

Norvégia

Norvégiában nagyon alacsonyak az oktatási költségek. Az állami egyetemek általában nem számítanak fel tandíjat a hallgatóknak. De figyelembe kell venni, hogy a megélhetési költségek viszont magasak. Jó választás lehet az Oslói Egyetem és a Norvég Tudományos Műszaki Egyetem is.

Dánia

Az Európai Unió diákjai vagy a csereprogramokból érkezők tandíjmentes oktatásban részesülhetnek. Akkor is lehet ingyen tanulni, ha állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedéllyel rendelkezünk. Az összeállítás készítője ezeket az egyetemeket ajánlja: Aarhus University, Aalborg University, University of Southern Denmark, Roskilde University és Copenhagen Business School.

Ausztria

Ausztriában is vannak olyan egyetemek, ahol ingyenes oktatást kínálnak minden hallgatónak, függetlenül a hallgató nemzetiségétől. Érdemes megnézni a következő intézményeket: Klagenfurti Egyetem, Linzi Johannes Kepler Egyetem, Bécsi Egyetem és a Grazi Egyetem.

Svédország

A legtöbb állami egyetemen az Európai Unióból érkező hallgatóknak nem kell tandíjat fizetniük. Néhány jó hírű iskola: Uppsalai Egyetem, Stockholmi Egyetem, Göteborgi Egyetem.

Görögország

Az állami egyetemek tandíjmentes oktatást kínálnak a posztgraduális hallgatók számára. Mesterképzés esetén ugyanakkor már van, hogy tandíjat kell fizetni. A legismertebb állami egyetemek közé tartozik az Athéni Egyetem, a Thesszaloniki Arisztotelész Egyetem, valamint a Macedóniai Egyetem.

Csehország 

Nem kell fizetni semmit, ha megértjük, és tudunk kommunikálni cseh nyelven. Ha viszont inkább angol nyelven szeretnénk részt venni egy programon, akkor fizetni kell, általában évi 4000 és 13 000 dollár közötti összeget. Jó választás lehet a Károly Egyetem, a Palacký Egyetem, a Cseh Műszaki Egyetem, a Masaryk Egyetem vagy a Brnói Műszaki Egyetem.

Izland

Legyen szó bármilyen nemzetiségű tanulókról, ingyen lehet tanulni Izland négy állami iskolájában. Ezek pedig a University of Iceland, a University of Akureyri, a Hólar University College és az Agricultural University of Iceland.