A járványhelyzet ellenére tovább tudott növekedni a CIB Lízing

Elemzések2020. nov. 5.HP

A koronavírus-járvány negatív hatásai ellenére a CIB Lízing az idei év első kilenc hónapjában tovább tudott növekedni, jelentős részben köszönhetően az NHP programokban vállalt aktív szerepének. A tavasszal bevezetett fizetési moratóriummal a CIB Lízing ügyfeleinek több mint 40 százaléka élt, a többség kilépett a moratóriumól.

A legnépszerűbb: NHP Fix és NHP Hajrá!

Tovább erősítette piaci pozícióit 2020 III. negyedévében a CIB Lízing. Az új kihelyezések jelentős részét, közel 11 milliárd forintot NHP Fix és NHP Hajrá! konstrukcióban igényeltek a vállalatok a lízingcégnél. Utóbbi konstrukcióban a teljes piacon eddig hozzávetőleg 13 ezer ügylet született, összesen 717 milliárd forintos összegben.

A CIB Lízing piaci részesedése az NHP Fix és NHP Hajrá! lízingtermékből 11 százalékot meghaladó. Az NHP Hajrá! programban az eddigi tapasztalatok szerint a kereskedelem, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén működő vállalkozások képviseltetik magukat a legnagyobb arányban: együttes súlyuk eléri az ötven százalékot a finanszírozáson belül.

A vállalkozások mérete szerint a megoszlás viszonylag egyenletes, területileg pedig Budapest és Pest megye számít a legnagyobbnak, több mint 40 százalékos aránnyal.

A személygépjármű-piacon jelentősen visszaesett a kihelyezés

A koronavírus-járvány a CIB Lízingnél leginkább a személygépjármű-piaci kihelyezések területén éreztette a hatását: az új személygépkocsik, kishaszonjárművek és motorkerékpárok esetében éves összehasonlításban közel 9 százalékkal csökkent a folyósítások volumene 2020 első kilenc hónapjában, ugyanakkor a piac ezt jelentősen meghaladó mértékű visszaesést szenvedett el.

Emellett míg a piacon jelentősen, több mint 20 százalékkal csökkent a gépekre/berendezésekre igényelt lízingkihelyezés volumene, a CIB Lízing ezen a területen több mint 20 százalékos növekedést ért el, és hasonlóan jól teljesített a mezőgazdasági gépek esetén is, ahol a piac stagnálásával szemben szintén több mint 20 százalékos növekedést hozott össze a CIB lízingcége.

A többség nem élt a moratóriummal

A tavasszal bevezetett fizetési moratóriummal a CIB Lízing ügyfeleinek több mint 40 százaléka élt, a többség kilépett a moratóriumól.

Azok között, akik éltek a lehetőséggel, a legalacsonyabb – közel 30 százalékos – az érintettség az IT és kommunikációs iparágban, miközben az oktatásban és a gyártás-termelésben az átlagnál jóval magasabb (közel 70, illetve közel 50 százalékos) az arány.

Arra egyelőre nem rendelkezik becsléssel a CIB Lízing, hogy 2021. január 1-jétől mekkora lehet azon vállalatok aránya, akik élhetnek a moratórium meghosszabbításának lehetőségével, az erre vonatkozó pontos jogszabályi rendelkezések megjelenése még nem történt meg.

 

A CIB Lízing 2020-as teljesítménye csak a karantén szigorúan vett három hónapjában (április, május, június) volt a 2019-es alatt, azt megelőzően és azt követően minden egyéb hónapban meghaladta a 2019-es szintet. A nagyszerű teljesítményhez nagyban hozzájárult az MNB NHP Hajrá! konstrukciója, amely rendkívül kedvező, maximum 2,5 százalékos kamattal vehető igénybe, és kiszámítható, a teljes futamidő alatt végig fix kamatozású finanszírozást biztosít forintalapon, árfolyamkockázat nélkül. Ez a termék sokat segített abban, hogy a járványhelyzetben nehezebb helyzetbe került cégeknek is megfelelő finanszírozást tudjunk elérhetővé tenni, de emellett saját megoldásainkkal is támogatni tudtuk ügyfeleinket céljaik elérésében

– emelte ki Fekete Csaba, a CIB Lízing vezérigazgatója.

A társaság első embere szerint a magyar piac egyik legrégebbi és legnagyobb szereplőjeként működő CIB Lízinget a 2008-as válság óta folyamatos jelenlét és aktivitás, de csökkenő piaci részesedés jellemezte. Ebben a lassú, csökkenő trendben viszont sikerült fordulatot elérni a társaság stratégiájának 2019 tavaszi újragondolásával, amely jobban épít a bank tőkeerejére és keresztértékesítési lehetőségeire, miközben gyorsan és rugalmasan komplex, teljeskörű finanszírozási megoldásokat kínál. A CIB Lízing azóta folyamatosan növeli piaci részesedését, javuló portfólióminőség mellett.