A kórházban ápolt súlyos koronavírus-betegek több mint fele be volt oltva Izraelben

Elemzések2021. júl. 21.D.J.

Viszont a 60 alatti oltottakból csak egy van súlyos tünetekkel kórházban.

Első látásra roppant riasztó hír jelent meg az izraeli sajtóban: egy hétvégi jelentés szerint súlyos tünetekkel 61 embert kezelnek a COVID miatt a kórházakban és közülük 37 ember, vagyis a kezelt páciensek több mint 60 százaléka már teljesen védettnek volt nyilvánítva.

De mielőtt elkönyvelnénk, hogy a vakcinák semmire se jók, érdemes közelebbről is megvizsgálni az adatokat.

Jelenleg a súlyos betegek között óriási különbségeket látni az oltottak és az oltatlanok között. Azok között, akik kaptak vakcinát és mégis súlyosan lebetegedtek mindössze egyetlen 60 év alatti személy van, 50 év alattiból pedig egy sincs. Ezzel szemben az oltatlanok között 14 fő 50 év alatti szenved komoly tünetektől.

Ráadásul vannak köztük ketten, akik még a 40-et se töltötték be.

A legújabb hullám még csak most kezdett el beindulni Izraelben az eddigieknél fertőzőbb Delta variáns miatt, mindenesetre egyelőre úgy tűnik, hogy a fiatalokat jól védi az Izraelben használt Pfizer.

Az országban egyébként jelenleg a lakosság 56 százaléka számít teljesen védettnek, de az idősebbek körében ez az arány jóval nagyobb: a 60 év fölöttiek 90 százaléka már mindkét dózist megkapta. Ezért is fordulhat az elő, hogy ez a korosztály a súlyos betegek körében felül van reprezentálva.

Bár az oltások láthatóan tudják tompítani a vírus terjedését, a hatékonyságukkal az izraeli kormányzat így sem igazán elégedett.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök mindenesetre kerülni akarja a lezárásokat, ezért inkább másfajta eszközökhöz nyúl. Egy friss intézkedés értelmében feljelentést fognak kapni azok a koronavírus-fertőzöttek, akik megszegik a karantén szabályait. Illetve a rendőrség jóval nagyobb erőkkel fogja figyelni, hogy a nagy tömegeket mozgató eseményeken, ünnepségeken és esküvőkön betartják-e a COVID előírásokat.

Ugyanis azokon a rendezvényeken, ahol a résztvevők száma meghaladja a százat, csak azok vehetnek részt, akik oltottak vagy van negatív tesztjük.

Közben a világon először Izrael elkezdett harmadik emlékeztető oltást adni a sérült immunrendszerű embereknek.

Egy biztos: az izraeli adatok miatt nem érdemes pánikolni. Bár a vakcinák a Delta variánssal szemben kevésbé hatékonyak, így is látható, hogy érdemi védelmet tudnak nyújtani. Ahogy az izraeli Weizmann Tudományos Intézet egyik szakértője Eran Segal felhívta rá a figyelmet,

ha összehasonlítjuk a mostani negyedik hullámot a harmadikkal akkor az látszik, hogy a korábbi hullámnál ebben a kezdeti szakaszban a fertőzöttek 4 százaléka lett súlyos beteg, most viszont ez az arány 1,6 százalék.