A legjobb korban van Orbán Viktor? Körkép az országok vezetőiről 

Elemzések2021. nov. 22.Fellegi Tamás

Mennyi idősek általában a demokratikusan választott vezetők, és mennyi nő van közöttük?

Legjobb kor?

A miniszterelnök a Fidesz kongresszusán mondta azt, hogy a legjobb korban van, amíg bírja, csinálja. Jóllehet ez közvetlenül a pártelnökségre vonatkozott, hisz arról szavaztak, de ezzel együtt értelemszerűen a miniszterelnökségről is, amennyiben a választásokon sikerül további felhatalmazást kapni.

Orbán Viktor jelenleg 58 éves, megnézzük, hogy ezzel hol áll a tényleges végrehajtó hatalmat képviselő vezetők között.

A világ összes országát nem nézzük végig, inkább Európára koncentrálunk, a világban pedig a nagyobb, fontosabb vagy fejlettebb országokra. Csak demokratikusan választott vezetők kerülnek fókuszba, hisz például a királyok már gyerekkorukban is trónra kerülhetnek és többnyire halálukig ott is maradnak, igaz, hogy ma már alig fordul elő, hogy egy királyé legyen a tényleges hatalom.

Huszonéves még nem volt, 90 feletti igen

Demokratikus választásokon rendkívül fiatal ember még sosem jutott hatalomra, persze a szabályok szerint kiskorúak nem is lehetnek jelöltek, de még huszonéves miniszterelnök, vagy elnöki rendszerben ilyen korú elnök sem nyerte el a vlasztók bizalmát, de nem is nagyon indul ez a korosztály. Vélhetően azért nem, mert a közvélemény még nem tartja elég tapasztaltnak ezt a korosztályt a feladatra.

A másik véglet viszont úgy tűnik, annál inkább előfordul. Igen idősnek tekinthető demokratikusan választott vezetők ma is előfordulnak, a rekordot Mahathi Muhammad volt indonéz miniszterelnök tartja aki korábban már 22 éven át betöltötte a funkciót, de tavaly, ha rövid időre is, újra betölrötte a posztot, immár 94 esztendősen.

Mikortól idős?

Hogy mit jelent az idős kor ebben a tekintetben, az nem egyszerű kérdés, bár nagyjából meghúzható egy korhatár, ami fölött már sok jele van annak, hogy nehezen bírja a megterhelést az adott vezető, nem véletlen, hogy az aggastyán indonéz miniszterelnök sem bírta sokáig az újrázást, a történelmi személyiségek között pedig Winston Churcillt kell kiemelnümk, aki utolsó ciklusát már nem tudta kitölteni egészségi állapota miatt.

Az idős vezetők tekintetében a legviccesebb, bár akkor nagyon is komoly, és számunkra sorsdöntő eeménysorozat volt a szovjet vezetők egymás utáni gyors cserélődése a 80-as években, miután hárman is meghaltak. Mai viszonyok nem voltak különösebben idősek: Brezsnyev 75, Andropov 69, Csernyenko 73 éves volt, de egészségük viszonylag gyorsan megrendült. Végül, szerencsénkre, a hozzájuk képest fiatal, 54 éves Gorbacsov következett, aki végül szabadon engedte régiónk országait, majd maga a birodalom is megszűnt. Így már 30 éve nem vezető, viszont elődeit jócskán túlélte: jelenleg 90 éves.

Ami a jelenkort illeti, az általunk vizsgált, számunkra fontos országcsoporton belül a világ legbefolyásosabb államának vezetője, az amerikai elnök, Joe Biden a legidősebb a maga 79 évével.

Még nincs egy éve, hogy elnök, ezért nehéz meghatározni munkássága eredményét, azonban az bizony időnként előfordul, hogy elbóbiskol egye-egy konferencián, vagy akár kétoldalú megbeszélésen is, ami azért jelzi, hogy ez a kor már nem a legideálisabb erre az embert próbáló feladatra.

Fiatal hölgyek

A legfiatalabb vezető jelenleg 36 éves a finn Sanna Marin személyében, aki nem csak fiatal, de egyúttal női vezető is, ami egyre gyakoribb jelenség, bár még bőven a férfiak vannak többségben.

Érdekesség ebből a szempontból, hogy Észak-Európában, a Balti államokat is beleértve, sok női miniszterelnök van, akik ráadásul viszonylag fiatalok is. Dániát, Észtországot, Litvániát és Izlandot egyaránt egy-egy hölgy vezeti, akik mind negyvenes éveik közepén járnak.

Női miniszterelnöke van jelenleg még a vizsgált országcsoportban Szerbiának (46 éves) és Új-Zélandnak (41 éves), de érdekességként megemlíthető, hogy Banglades miniszterelnöke is egy hölgy, noha muszlim országról van szó, valamint Afrikában Tunézia, Gabon és Togo miniszterelnöke, Tanzánia és Etiópia elnöke nő, vagyis immár nem csak a fejlett országok esetében fordulnak elő női vezetők.

Végül nem hagyhatjuk ki a jelenleg 67 éves Angela Merkelt, aki ugyan már csak ügyvezető kormányfő Németországban, de 16 éven keresztül a világ egyik legmeghatározóbbnak tartott politikusa volt.

Fiatal urak

Visszatérve a kor kérdésére: a fiatal vezetők között még megemlítjük a nemrég botrány miatt távozó osztrák Sebastian Kurz kancellárt, aki most is csak 35 éves, viszont amikor először a kormány élére került, mindössze 31 éves volt, így ő volt a legfiatalabb, demokratikusan megválasztott vezető.

Ami a még viszonylag fiatalnak mondható, negyvenes éveikben lévő vezetőket illeti:

43 éves az ukrán elnök, decemberben lesz 44 éves Emmanuel Macron francia elnök, 45 a szlovák miniszterelnök, 46 a belga kormányfő, 49 a román ügyvezető miniszterelnök, a spanyol miniszterelnök és ugyancsak 49 éves az izraeli kormányfő.

Itt említjük meg, hogy amikor Orbán Viktor először miniszterelnök lett 1998-ban, ő is mindössze 35 éves volt. 

50 fölött

Az 50-es évei elején jár a horvát miniszterelnök valamint az új osztrák kancellár, 53 éves a lengyel, és az ausztrál, 54 a holland kormányfő. Orbán Viktor korcsoportjában csak a brit kormányfő, Boris Johnson említhető 57 évével.

Ezek után következzen a 60-as, korosztály, ezen belül először az általában elfogadott és nálunk is jellemző nyugdíj korhatár, a 65 év alattiak, ide a japán és az ír miniszterelnök tartozik.

A 65 fölöttiek közül a brazil (66) és az egyiptomi (67) elnök említhető, és ebben a korosztályban van Erdogan török elnök, aki 67 éves, és a világ egyik legfontosabb vezetője, az orosz elnök, Vlagyimir Putyin, aki 69 éves. A világban betöltött fontos szerepe miatt említjük még a nem választások útján hatalomra került kínai elnököt, aki 68 éves jelenleg.

Európa vezetője Ursula ven der Leyen szintén 60 feletti hölgy, ő nemrégiben töltötte be a 63. életévét.

Végül következzenek a 70 fölöttiek: a legnépesebb demokratikus ország, India miniszterelnöke 71 éves, az olasz miniszterelnök, Mario Draghi, aki korábban az Európai Központi Bank elnöke volt, 74 éves.

Átlagérték

Összességében az látszik, hogy a demokratikusan választott vezetők napjainkban többségében legtöbben a 40-50 es éveikben vannak, a nagyhatalmak vezetői azonban ennél idősebbek. Orbán Viktor így valóban a középmezőnyben, a legjobb korban van, a kérdés eleve csak azért merülhetett fel, mert régóta élen van a politikában: első miniszterelnöksége kezdetén mindössze 35 éves volt, ezzel a korral ma a világ legfiatalabb miniszterelnöke lenne.