A legrégibb magyar cégek – Van olyan hazai vállalat, amely hamarosan 460 éves lesz

Elemzések2020. feb. 23.D.J.

Összeállításunkban a legrégebbi, jelenleg is működő magyarországi társaságokat gyűjtöttük össze.

Alföldi Nyomda

Hazánk kilencedik nyomdáját egy protestáns vendégprédikátor Huszár Gál hozta létre még 1561-ben. Az alapítást követő évtizedben már a Magyarországon megjelenő 87 kiadványból 45 itt készült. A debreceni nyomda fennállása többször is veszélybe került: a Rákóczi-szabadságharc alatt katonák dúlták fel, később pedig az épületet egy tűzvész tette tönkre. Az Alföldi Nyomda a mostani nevét nem sokkal a II. világháború után kapta meg. A cég a rendszerváltást követően 1993-ban részvénytársasággá alakult. A vállalat az utóbbi időben több nagyszabású fejlesztést is végrehajtott. Két éve például egy 960 raklap befogadására alkalmas klimatizált ívelőkészítő raktárat adtak át.

BÁV

Magyarországon a XVIII. század végén még nem voltak se bankok, se takarékpénztárak. Kölcsönt csak magánszemélyektől lehetett felvenni. Mária Terézia épp azért hozta létre 1773-ban az Első Magyar Királyi Zálogházat, hogy letörje az uzsorakamatokat. Az intézmény eredetileg Pozsonyban alapult. Később Budára, majd 1802-ben Pestre költöztek. A BÁV Bizományi Kereskedőház és Záloghitel Zrt. hazánkban nem csak a zálogpiacon, hanem a műkereskedelem ezüst, ékszer, műtárgy és arany szegmenseiben is vezető szerepet tölt be.

Hollóházi Porcelángyár

A vállalat gyökerei visszanyúlnak egész 1777-ig. Ebben az évben Hollóházán egy üveghutában kezdtek el palackokat, poharakat és üvegedényeket készíteni. A manufaktúra felvirágzása igazán a XIX. század közepén indult meg, amikor Istványi Ferenc az üzemet jelentős gyárteleppé fejlesztette. Hollóházán néhány évig ipari porcelángyártás is folyt, 1957 óta viszont már inkább edényeket és dísztárgyakat készítenek.

A cég 100 százalékos üzletrészét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. idén januárban adta el egy meg nem nevezett vevőnek.

Zwack

Dr. Zwack, ez teljesen egyedülálló! – a jól ismert anekdota szerint 1790-ben II. József miután megkóstolta, ezekkel a szavakkal dicsérte meg a császári orvos gyógyszerét. A gyomorerősítő likőr receptjét a doktor családja innentől féltve őrizte. A Zwack família első cége 1840-ben alakult meg, a likőrjük pedig 1883-ban lett védjegyzett termék.

A vállalat a század végére Közép-Európa egyik legnagyobb szeszesitalgyártója lett.

Az Unicumot már a kezdetektől gömbölyű palackban árulták. Viszont az üvegeiket régen még egy piros kereszt díszítette. De mivel ennek a Vöröskereszt Egyesület nem örült, ezért az embléma színét egy idő után aranyszínűre cserélték. A társaság üzemét a második világháborúban teljesen lebombázták. Miután elcsitultak a fegyverek és kész lettek a gyár helyreállításával, a céget államosították. A vállalat 1992-ben került vissza az alapító család kezébe. Az igazgatóság elnöke jelenleg Zwack Sándor.