A lengyel PKO BP túlnőtte a Deutsche Bankot

Elemzések2019. jún. 9.Növekedés.hu

Elemzői vélemény szerint Lengyelország legnagyobb bankja, a PKO BP a tőkepiaci érték tekintetében megelőzte a német óriás hitelintézetet, a Deutsche Bankot - olvasható a thenews.pl hírportálon.

Néhány éve a Deutsche Bank tőzsdei kapitalizációja még mintegy 20-szorosan meghaladta a PKO BP értékét.

Tomasz Wyłuda, a Credit Agricole Bank Polska Befektetési Tanácsadói Irodájának igazgatója twitter-bejegyzésében rámutatott:

a PKO BP a jelen időszakban körülbelül mintegy 5 százalékkal növekszik, míg a Deutsche Bank nem tud megküzdeni az új szabályozási környezet kihívásaival.

Tomasz Wyłuda szerint az adatok azt bizonyítják, hogy a befektetők értékesebbnek ítélik a PKO BP-t, mint a Deutsche Bankot. A PKO BP nagyobb növekedési potenciállal bír, ami annyit jelent: több profitot termel a befektetők számára.

Az elmúlt napok tőzsdei kereskedése során mindkét bank értéke hozzávetőleg 52 milliárd zloty körül alakult, egy pontot követően azonban a PKO BP még emelkedni tudott.

A szakértő emlékeztet arra, hogy néhány éve a Deutsche Bank tőzsdei kapitalizációja még mintegy 20-szorosan meghaladta a PKO BP értékét. Az elmúlt néhány év meglehetősen rosszul alakult a német bank számára, ugyanakkor a PKO BP egészen jól teljesített.

Az állami tulajdonban álló PKO BP, amely februárban ünnepelte 100 éves fennállásának évfordulóját, 10 milliós ügyfélkörrel rendelkezik és nemcsak Lengyelország, de Közép és Kelet-Európa legnagyobb bankja.

Alig három hónappal azt követően alapították meg, hogy Lengyelország az első világháború után visszaszerezte függetlenségét.