A magyarok ide kapcsolnak, ha streamingre vágynak – itt a csatornák rangsora

Elemzések2024. jan. 27.Növekedés.hu

A hazai "online tékás" piac több mint felét két szereplő uralja.

Képzeljünk magunk elé egy épületet, amely kívülről gyönyörű és modern, belül viszont majdnem szétesik. Pont ilyen a streaming piac is. Első ránézésre ez a szórakoztatás jövője. Már itthon is milliók huppannak le az „online tékák” elé esténként, ha filmezni akarnak vagy hétvégén le akarnak darálni egy sorozatot.

Se szeri se száma a különféle csatornáknak. Felér egy memóriajátékkal fejben tartani az összes piaci szereplőt.  Az olyan óriások mellett mint a Netflix, az HBO Max, a Prime Video vagy a Disney+ már nálunk is van Apple TV+, SkyShowtime vagy RTL+. A sort pedig még lehetne folytatni.

Csakhogy üzletileg mindez nagyon ingatag lábakon áll.

A Netflixet leszámítva az összes többi nagy szereplőnél a streaming csak a veszteséget termeli. A Disney+ az egeres cégnél például az elindulása óta több mint 11 milliárd dolláros mínuszt okozott. Azt, hogy a piac nem túl egészséges az az egyszerű felhasználónak csak akkor tűnhet fel, amikor a nagy médiacégek néha a saját gyártású tartalmaikat is leveszik a csatornáikról csak hogy spóroljanak egy keveset.

Ezért vette ki a kínálatából HBO Max A besúgó-t vagy épp a Disney+-ról emiatt vették le a méregdrága fantasy sorozatot a Willow-t.

"Egyre világosabbá válik, hogy a Netflix megnyerte a "streaming-háborút"" – mondta nemrég Jessica Reif Ehrlich, a Bank of America médiaelemzője.

Hazai helyzet

Épp ahogy világszerte nálunk is a Netflix uralja a mezőnyt. A JustWatch adatai alapján az utolsó negyedévben 32 százalékos volt a piaci részesedésük.

A globális óriást az új Gyűrűk Ura sorozat gazdája a Prime Video, majd fej-fej mellett az HBO Max és a Disney+ követte a rangsorban.

Ha a JustWatch 2023-as számait havi bontásban nézzük az látható, hogy a Netflix helyzete itthon a tavalyi év folyamán érdemben nem változott. Az HBO Max és a Disney+ viszont ha szerény mértékben is, de növelni tudta a piaci erejét.