A nemesfém, amely több mint 70 százalékkal drágult

Elemzések2021. máj. 13.Növekedés.hu

Az ezüst fénye sokszor lehalványul ragyogó unokatestvére, az arany mellett. Az elmúlt időszakra azonban ez nem volt igaz: az elmúlt 12 hónapban a nemesfém unciánként 15,5 dollár körüli szintről 74 százalékkal drágult, elérve a 27 dollárt. Mindeközben az aranyár mindeközben 6,4 százalékkal emelkedett.

Az ezüstöt az elektronikától a fényképezésig, az ékszerekig és az érmékig számos mindennapos használati cikk szerves része. Magas elektromos vezetőképessége és tartóssága ipari és technológiai alkalmazhatóságát erősíti, megtalálható a számítógépekben, mobiltelefonokban, autókban és egyéb készülékekben. A Silver Institute adatai azt mutatják, hogy 2021. eddig eltelt részében nagyobb volt a kereslet, mint a nemesfém utánpótlása.

Ole Hanson, a Saxo Bank árupiaci részlegének vezetője a CNBC-nek úgy nyilatkozott, hogy bár az ezüst iránti kereslet körülbelül 50 százaléka összefügg az ipari felhasználással, a többi befektetőktől származik. Ezzel együtt álláspontja szerint az ipari felhasználás húzta az elmúlt időben az árakat.

Vannak azonban egyéb tényezők is, amelyek az áremelkedésben szerepet játszanak. Ezek egyike az elmozdulás az zöld technológiák felé, gondolva itt például a napelemgyártásra, amely felhasználása számottevő. Hanson egyébként hosszú távon sem számít az ezüst iránti kereslet mérséklődésére.

Mindezzel párhuzamosan vannak olyan vélemények is, amelyek szerint az ezüst is profitálhat a globális gazdaság újbóli megnyitásából a fellendülő ipari termelés és a beruházások révén - nyilatkozta Max Layton, a Citi Global Markets árupiaci kutató részének ügyvezető igazgatója a CNBC-nek. „A világjárvány az amerikai reálkamatok jelentős csökkenését eredményezte, ami a vagyonkezelők és a háztartások megtakarításaiból aranyra és ezüstre jutó allokációk eltolódását eredményezte. Ez már a válság idején is több mint ellensúlyozza az ipari fogyasztás gyengeségét, amely trend álláspontja szerint a jövőben is megmarad. Tény ugyanakkor, hogy a cégek kereslete a koronavírus-járvány harmadik hullámában visszafogottabb volt, ezért egyelőre további szélsőséges áremelkedésre egyelőre nem kell számítani az ezüst piacán.