Kirobbanó formában az önkéntes pénztárak, rekord szinten a kezelt vagyon

Elemzések2021. máj. 13.Dajkó Ferenc Dániel

Egyelőre a válság ellenére, nem rosszak a foglalkoztatási adatok és több mutató is bizakodásra ad okot. Ennek hatása érződik a nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak eredményein is. A járvány a 2020-as év elején ugyan megütötte a megtakarítások piacát, de nagyon gyorsan sikerült a visszarendeződés. Az elmúlt negyedévben kiemelkedően jól teljesített a szektor és hatalmasra duzzadt az általuk kezelt vagyon.

A mai napon, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ) tartott online háttérbeszélgetést, melynek keretében először Regős Gábor a Századvég Gazdaságkutató Zrt. Makrogazdasági Üzletágának a vezetője beszélt a hazai gazdaság helyzetéről és a megtakarítások alakulásáról.

Nem olyan lett a válság, mint amire számítottak

A járványt megelőző két évben, jelen volt a párbeszédben egyfajta válságvárás – húzta alá. Ez végül be is következett, ám közel sem úgy, ahogy sokan számítottak rá, hiszen végül egy egészségügyi krízis rántotta magával a világgazdaságot.

Kiemelte, hogy a 2008-as válsághoz képest ezt a mostanit teljesen másképpen kell kezelni, hiszen most nem lehet pusztán gazdaságpolitikai, vagy fiskális eszközökkel beavatkozni, hanem elsősorban a járvány terjedésének a függvényében van mozgástere a döntéshozóknak, akiknek így először járványügyi intézkedéseket kellett hozniuk.

Nem annyira rossz a helyzet

Azonban bármilyen súlyos is volt a járvány, összeségében gazdasági szempontból nem volt annyira rossz a helyzet – hangsúlyozta, hiszen még ha a GDP vissza is esett, az átlagbérek még növekedtek is, és csak minimálisan csökkent a foglalkoztatottság.

Voltak olyan ágazatok például az ipar, amelyek már a tavalyi utolsó negyedévben úgy teljesítettek, mint a járvány előtt – húzta alá. Persze vannak olyan ágazatok is, akik a túlélésért küzdenek. Már jobb a helyzet, de nem tökéletes, ám még nem beszélhetünk egy teljes helyreállásról. Ez a pénztári, megtakarítási szektorra is hatással van.

Elmondta, hogy készítettek egy felmérést, melyben több kérdést is feltettek átlagembereknek.

Hogy látják az emberek az ország gazdasági helyzetének változásait

századvég diagram

Bemutatta, hogyan alakult, ahogy az emberek látják az ország gazdasági helyzetének változásait. Ez alapján, 2020 elején még pozitívan látták a megkérdezettek a helyzetet, növekedési pályán volt a gazdaság. Mindig vannak persze, akik nagyon jó helyzetben is azt mondják, hogy rossz, és nehéz helyzetben is azt hogy jó.

Mostanra azonban kevesebben lettek, akik nem érzékeltek változást, és lecsökkent azoknak a száma, akik javulást érzékeltek, ezzel szemben jelentősen többen lettek a romlást érzékelők. 2020 szeptemberben érkezett el a mélypont, addig nem érezte erősen a lakosság, hogy nehéz helyzetbe került a gazdaság.

Hogyan fog változni a gazdaság a következő egy évben?

Azt is megérdeklődték a megkérdezettektől, mit gondolnak, hogyan fog változni hazánk gazdasági helyzete a következő egy évben.

századvég diagram

Eszerint látható, mindig amikor valamilyen szigorítást vezettek be, megnőtt a negatív kilátásokkal számolók aránya, és a korlátozások enyhítésével optimistább lett a lakosság, kihangsúlyozta, hogy ez néha önbeteljesítő is tud lenni.

Háztartási megtakarítások

Megérdeklődték azt is, hogy az illető háztartása többet vagy kevesebbet takarít-e meg, mint egy éve.

századvég diagram

Ebben látható romlás, nőtt azok aránya akik nem tudnak megtakarítani, de közel sem olyan mértékben, mint ahogyan azt várnánk egy válság esetén, tehát, hogy szinte senki nem tud megtakarítani. Ennek oka, hogy a gazdaságnak van egy része, amelyiket kevésbé érintett meg a válság.

Mire számítanak a háztartások?

Arra is kíváncsiak voltak, hogy mire számítanak a háztartások.

századvég diagram

Itt hasonló eredményeket kaptak, mint amikor csak az egyének véleményére voltak kíváncsiak ugyanebben a témában.

Válaszolók háztartásai

Azt is megkérdezték mi jellemzi a válaszolók háztartásainak helyzetét.

századvég diagram

Ezzel kapcsolatban érdemes kiemelni, hogy szerencsére a jelentősen el vagyunk adósodva válaszlehetőséget megjelölők arányában nincs érdemi változás.

Nem olyan rossz a munkaerőpicai helyzet

századvég diagram

Az arra vonatkozó kérdésre adott válaszok, hogy tart-e ön attól, hogy elveszíti ön vagy a családtagja a munkáját a következő hat hónapban, szintén elég megnyugtatóak és arra utalnak, hogy a munkaerő piaci helyzet nem olyan rossz. A jövőben minden azon múlik, mennyire lesz gyors a visszarendeződés.

Pénzügyi eszközök tranzakciói

Elmondta, hogy a pénzügyi eszközök tranzakcióit nézve a második és a negyedik negyedév is erős volt. A vírushelyzet a megtakarításokat nem ütötte meg. Kiemelte, hogy a negyedévek között érvényesül egy szezonális hatás is. Megjegyezte, hogy érződik annak a hatása, hogy ha nem lehet sehova menni nem költünk, ez a megtakarításokon is látszik. A likvidebb eszközök váltak gyakoribbá, mint a készpénz és a betét, ezt egy bizonytalanság érzés is motiválta, illetve, hogy nem a megtakarítás volt az emberek célja, inkább kényszerből nem tudtak költeni. A népszerű MÁP Pluszból is inkább a rövid lejártút vették.

századvég táblázat

A nyugdíjpénztárakról szólva kihangsúlyozta, hogy főképp a pénzügyileg tudatosabb, magasabb jövedelmű réteg rendelkezik ilyen megtakarítással. A járvány alatt pedig nem ez a magasabb végzettségű, magas bérezésű réteg veszítette el az állását, így tehát azok, akik nyugdíjpénztárban takarítottak meg, kevésbé szenvedték meg a tavalyi évet, ez látszik, a nyugdíjpénztári megtakarításokon is, ezért nem csökkentek.

Az ÖPOSZ elnöke Nagy Csaba a nyugdíj- és egészségpénztárakról szóló legfrissebb adatokat ismertette.

Kétmillió embernek van valamelyik pénztárban megtakarítása

Elmondta, hogy körülbelül kétmillió embernek van egészségpénztári, vagy nyugdíjpénztári megtakarítása.

Gyorsan átálltak a digitális megoldásokra

Kiemelte, hogy tavaly a pénztárak gyorsan átálltak a home office-ra és a digitális megoldásokra. Bevezették az AVDH-s (Azonosításra visszavezetett dokumentum hitelesítés) hitelesítést, ennek köszönhetően nem kell bemenni az irodákba, csökkenthető a kontaktus szám. Fontos, hogy olyan fejlesztéseket hozzanak be, hogy ez a kétmillió ember továbbra is bízzon a pénztáraikban, úgy ahogy tavaly is kitartottak a pénztártagok mellettük – hangsúlyozta.  Ezeknek a fejlesztéseknek most folytatódnia kell. Mindenki vágyik egyfajta biztonságra, így abban bíznak, hogy az öngondoskodás fontosabb lesz.

Tavaly még nőni is tudtak

Kisfokú növekedést is el tudtak érni az elmúlt egy évben -húzta alá. Növekedett a tagdíjbevétel, és a pénztárak vagyona is. A munkáltatói befizetések is emelkedtek, valamint a magánemberek is többet tettek félre. A pénztári hozamteljesítmények tavaly az első negyedévben drasztikus visszaesést mutattak, de a második negyedévben visszarendeződést és növekedést láthattunk.

öposz

Kihangsúlyozta, hogy az ügyfelek nem vették ki a pénzüket, kitartottak a pénztárak mellet.

Számok az első negyedévből

Ismertette, hogy az idei első negyedévben van egy komoly vagyon növekmény és egy minimális  visszaesés a tagdíjbevételekben, az előző negyedévhez képest, de ez a szezonális hatásnak is köszönhető. Több évet szemlélve nagyon jók az idei első negyedév befizetési számai- húzta alá.

Kiemelte, hogy a foglalkoztatottak növekvő száma, is segített. Elmondta, azt szeretné, ha nem a nyugdíjaskori munka lenne az alternatíva, jó lenne, ha a fiatalok tudatosan már most gondoskodnának a jövőjükről. Komoly munkát fektetnek a fiatalok pénzügyi edukációjába, hogy felkészültebben vágjanak bele a felnőttkorba- hangsúlyozta.

Egészségpénztárak, tavaly fókuszba került az egészség

Az egészségpénztárak rövidebb célúak, mint a nyugdíjpénztárak, de legalább olyan fontosak – tette hozzá. Tavaly az egészség fókuszba került, ezért az egészségpénztárakra is fontosabb szerep hárult.

Ismertette, hogy a tavalyi évben nagyon jó évet zártak az egészségpénztárak. Jelentősen nőtt a taglétszám, a kezelt vagyon, és a tagdíjbevételek is, ez utóbbit az egyéni befizetések mozgatták, mivel a munkáltatói oldalról ez valamelyest még csökkent is.

Azt is kiemelte, hogy jóval többször használták a tagok az egészségpénztári befizetéseiket, mint korábban. Ráadásul egyre többen egyre tudatosabban használják az úgynevezett önsegélyező lehetőségeket. Elmozdultak a tisztán gyógyszer és egészségügyi szolgáltatásoktól.

Csökkent a szolgáltatások darabszáma az idei első negyedévben

2021 első negyedévében a szolgáltatások darabszáma csökkent- húzta alá. Ezzel szemben nagyon jók a negyedéves anyagok. Tagdíjbevételek tekintetében az idei negyedév az elmúlt évek legsikeresebbje volt ebből a szempontból.

Ehhez kapcsolódva, kihangsúlyozta, hogy a KSH legfrissebb adatai szerint 2008 és 2018 között a másfélszeresére emelkedtek az egészségügyi kiadások, tehát elengedhetetlen, hogy a munkavállalók minél hamarabb  kezdjék meg az egészségcélú megtakarítást.

Rekordszinten az önkéntes pénztárak vagyona

Nőtt az önkéntes pénztárak vagyona is. Elárulta, hogy rekordot értek el a kezelt vagyon nagyságában. Folyamatos növekedési pályán állnak.

Taglétszám

Taglétszámról szólva, az önkéntes nyugdíjpénztárakat stabil enyhe növekedési pályán szeretnék tartani, az egészségpénztárakat erősebb növekedési pályára akarják helyezni.