A szerelme ellopta több tízmilliónyi aranyát - Ilyen ügyekkel foglalkoznak itthon a valódi magánnyomozók

Elemzések2021. aug. 7.D.J.

Alaposan megválogatják a detektívek, hogy milyen ügyeket vállalnak el.

Jó páran úgy képzelik, hogy a nyomozóirodák olyanok, mint a filmekben vagy a sorozatokban. Ennek megvan az a hátránya, hogy az irodákat sokszor lehetetlen kérésekkel találják meg. Például mobiltelefonok megfigyelésére vagy chat alkalmazások feltörésére kérik őket, holott ilyesmit nem tehetnek meg.

De arra is van példa, hogy valaki meglát egy csinos lányt a buszon majd felkeres egy magánszimatot, hogy találja meg neki az illetőt. 

Amikor egy személy felkutatásáról szól a megbízás alaposan kikérdezzük a potenciális ügyfelet, hogy biztosra menjünk: tényleg jó oka van a keresés elindítására

– mondta a növekedés.hu-nak egy rendőrből lett magánnyomozó, Bardóczy Zsolt. A hűtlenséggel összefüggő ügyek száma egyébként roppant magas. De az is gyakran előfordul, hogy a család utána akar nézni a fiúk vagy a lányuk partnerének
és ki akarják deríteni, hogy a család új tagjának pontosan milyen a háttere.

A favoritok között szerepel még a megfigyelés, a követés, de az se ritka, hogy egy cég akarja leellenőrizni a saját üzleti partnerét. Mindezeken túl persze vannak a bűncselekményhez köthető megbízások is: emiatt jó pár lopáshoz, zsaroláshoz kapcsolódó eset is van.

Néha olyan ügyeket vállalnak el a magánnyomozók, amelyeket a rendőrség már lezárt.

De most, hogy az online társkeresés az aranykorát éli az se ritka, hogy valaki a neten megismert partnerének akar utánanézni. Egy-egy megbízás néha egészen kacifántos tud lenni. Bardóczy Zsolt elmesélte:

Volt olyan eset, amikor megromlott a viszony egy gazdag üzletember és egy barátnője között és a nő úgy döntött, hogy megpróbál kompromitáló anyagot gyűjteni a férfiről. Ezért az újdonsült barátjával együtt kitalálták, hogy vesznek egy akkumulátoros, több napig is jól működő lehallgató-készüléket és azt elhelyezik a vállalkozó lakásán.

Igen ám, csakhogy a gazdag férfi gyanút fogott. Észrevette, hogy jártak az otthonában, ezért magánnyomozókhoz fordult. Ők meg is találták a készüléket, ami után jött a meglepetés: kiderült, hogy a nő nem tudta jól kezelni a felvevőgépet és véletlenül napokon át rögzítette mindazt, amit a barátjával beszélgettek. Beleértve azt is, amikor kitervelték a vállalkozó lehallgatását.

A bűnözők sokszor akarva akaratlan óriási hibákat vétenek. Jó példa erre azaz eset is, amikor egy férfi több tízmillió forint értékben vett aranyat befektetési szándékkal. A barátnője, akivel már egyébként se voltak jóban ezután ellopta a frissen szerzett nemesfémkészleteit és elutazott külföldre.

Ám ahogy a hatóságok is belebonyolódtak az ügybe kiderült, hogy az arany amit a férfi vett mind hamis volt.

Így a nő már amiatt is bajbakerült, mert külföldön hamis aranyat akart eladni különféle vevőknek.

Pályaelhagyók

Egy magán nyomozóiroda fenntartása nem könnyű feladat. Sokan, akik belevágnak, hamar abbahagyják.„Állíthatom, hogy cégünk oktatási részlege, a Sasszem Oktatási Központ képezte ki az elmúlt években a legtöbb magánnyomozót Magyarországon. A kapcsolatot tartva volt tanulókkal elmondható, hogy nagy részük más szakmában helyezkedett el. Többek a tanfolyamot csak érdekességképp, kíváncsiságból végezték el.

Nem könnyű tapasztalat, kapcsolatrendszer nélkül ebbe a szakmába "berobbanni", érvényesülni és ezt a tanulók is látják.

Folyamatosan elemezzük, értékeljük a magánnyomozói piacot és elmondható, hogy az új szereplők nagy része pár hónap után eltűnik. Sajnos vannak olyan résztvevők, akik nem vetnek jó fényt a magánnyomozói szakmára” – árulta el a növekedés.hu-nak a SASSZEM Magánnyomozó és Tanácsadó Iroda vezetője Szalókiné Fodor Veronika. Mint hozzátette:

a piacot véleményem szerint még mindig azok a "régi motorosok" uralják, akik már sok-sok éve, akár évtizede a piac szereplői.

A koronavírus-járvány persze ennek az ágazatnak se tett jót. Már csak azért sem, mert a pandémiát érintő korlátozások miatt sokáig késő este jó indok nélkül el se hagyhatták az emberek az otthonukat, aminek az egyik következménye az volt, hogy a bűncselekmények és a házasságtörések is visszaestek.

De még így a járvány közepén is a hűtlenséggel kapcsolatos megbízások vitték a prímet.Ahogy Bardóczy Zsolt elárulta a különféle ügyeknél az árak nagyon változóak. Van olyan iroda, ahol ha épp egy szívszorító esetbe futnak bele - mondjuk valaki elvesztette hosszú évekkel ezelőtt az édesanyját és megakarja találni - akkor azt még ingyen is elvállalják.

A felső határ az árazásnál viszont a csillagos ég. A végső díj összege azon múlik, hogy mennyi erőforrást kell megmozgatni a megfigyeléshez és a felderítéshez.

A nyomozás így akár sok-sok millióba is kerülhet. A technikai fejlődés persze megkönnyíti a detektívek dolgát. A megfigyeléseknél használt eszközök egyre kisebbek, így egyre könnyebb elrejteni őket. Régen még egy adott hely szemmel tartásánál állandóan kint kellett legyen az iroda egyik embere, ma már mindezt egy ügyesen elrejtett kamera is meg tudja oldani.

De még így is elmondható, hogy a technika önmagában nem elég. Szinte minden esetnél a munka nagyját a tényleges nyomozás, illetve utánajárás teszi ki.