Adhat lőszert Putyinnak Kim Dzsong Un, de sokat kérhet cserébe 

Elemzések2023. szept. 12.Kovács Dániel

Mi lesz a terítéken Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető találkozóján? A sokat emlegetett fegyverüzlet biztosan. De mit adhat a régóta szankciókkal sújtott, világtól elzárt Észak-Korea Oroszországnak, és ami talán még fontosabb, mit kérhet cserébe? Szakértő segítségével néztük meg, mit tud az ázsiai ország hadiipara, és mi lehet a kívánságlistáján.

Vlagyivosztokban tart csúcstalálkozót Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető. A találkozóról hetek óta sokat hallani, főleg arról megy a találgatás, hogy 

Észak-Korea milyen fegyvereket adhat Oroszországnak. Washingtoni nyilatkozatok alapján a két ország közötti fegyverkezési tárgyalások aktívan haladnak, John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője korábban arról beszélt, hogy Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter észak-koreai látogatása során azt akarta elérni, hogy Phenjan adjon el tüzérségi lőszert Oroszországnak,

amelynek készleteit bizonyára jelentősen leapasztotta a több mint egy éve zajló háború. A szakértői vélemények szerint leginkább hagyományos lövedékek, illetve rakétatüzérségi lőszerek eladásáról lehet szó, élelmiszerért és nyersanyagokért cserébe. De egyáltalán milyen hadiipara van a világtól elzárt országnak, amelyről jószerével semmit nem tudunk, főleg a hadiiparáról.

A mainstream média szűrőjén leginkább a balul sikerült rakétakísérletekről szóló hírek jutnak át, amelyek inkább bohóckodásként hatnak, míg az Észak-koreai katonai parádék képsorai nyilvánvalóan igyekeznek a valósnál erősebbnek feltüntetni az ország fegyveres erejét. Mi az igazság, papírtigris az ország hadiipara, vagy kezdhetnek aggódni az ukránok, ha elkezdenek áramlani a frontra a fegyverek az ázsiai országból?

- Észak-Korea hosszú ideje fejleszti és bővíti hadiiparát, és az országban több különböző üzem és létesítmény működik, amelyek a fegyvergyártással és a hadiiparral kapcsolatos tevékenységeket végez

- mondja a Növekedés.hu-nak a Neumann János Egyetem Eurázsia Központ ügyvivő szakértője és Kína elemzője, aki azt sem rejti véka alá, hogy az ország számos különböző rakétatípust fejlesztett ki és gyártott, beleértve közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákat, hosszú hatótávolságú ballisztikus rakétákat és tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakétákat is. Ezek a rakéták jelentős veszélyt jelentenek a térségi stabilitásra, sőt már az Egyesült Államokra nézve is fenyegetésként tartják számon.

A szankciók dacára is fejlődni tudtak

Zoltai Alexandra szerint Észak-Korea képes különféle típusú lőszereket gyártani, beleértve a kis- és közepes kaliberű golyókat, gránátokat és más lőszertípusokat, a hadiipar része a gyalogsági fegyverek gyártása is, ideértve géppisztolyokat, géppuska-karabélyokat és könnyű géppuskákat is.

- Az ázsiai ország saját harcjárműveket is gyárt, ideértve könnyű páncélozott járműveket, páncélozott szállítókat és egyéb páncélosokat. Dacára annak, hogy az észak-koreai hadiipar hosszú ideig nemzetközi szankciók alatt állt, ami korlátozta az importált nyersanyagok és technológiák hozzáférhetőségét, de így is sikerült jelentős fejlődést elérniük - mutat rá a szakértő.

Nem csak élelmiszert és nyersanyagot kaphat Kim Dzsong Un

Zoltai Alexandra azt feltételezi, Oroszország valóban Észak-Korea páncéltörő rakétáira és tüzérségi lövedékeire tarthat igényt, ezzel szemben Észak-Korea kívánságlistája jóval terjedelmesebb lehet, mint amit a sajtóban az amerikaiak megszellőztettek,

tartalmazhatja például az orosz műholdtechnológia egy részének átadását, valamint nukleáris tengeralattjárókat is remél a fegyverüzletért cserébe.

- Egyrészt, ha Oroszország nagy mennyiségű tüzérségi lövedéket és egyéb fegyvereket és lőszert szerez be Észak-Koreától, az orosz-ukrán hadszíntéren helyzete kétségtelenül jelentősen enyhülnek a fegyver- és lőszerellátási problémák, és megerősödik az orosz hadsereg tűzereje az orosz-ukrán fronton - mondja a szakértő, hozzátéve,

ha Észak-Korea megszerzi az orosz műholdtechnológiát és a nukleáris tengeralattjáró-technológiát, az ország a jelenleginél lényegesen nagyobb fenyegetést jelentene az Egyesült Államokra nézve a nukleáris fegyverek tekintetében. 

- Észak-Korea mindig is komoly problémával küzdött ezen a téren, a légierő és a haditengerészet viszonylag elmaradott, csak szárazföldi támaszpontokról tud atomfegyvert indítani, és a támadás eszközei is viszonylag egyszerűek, így az Egyesült Államoknak könnyű lenne megvédeni magát és csapást mérni, megsemmisíteni Észak-Korea nukleáris erőit.

Azonban ha a jövőben Észak-Korea birtokában lesz egy nukleáris tengeralattjáró, bármikor támadást indíthat az Egyesült Államok ellen a Csendes-óceán bármely területén, amelyet nagyon nehezen lehet majd megfigyelni és hatékonyan védekezni ellene.

Ezzel pedig közvetlenül megnőne Észak-Korea elrettentő képessége az Egyesült Államokkal szemben - mutat rá Zoltai Alexandra hozzátéve, ennek fényében, nehéz lesz megakadályozni, hogy Oroszország és Észak-Korea közelebb kerüljön egymáshoz, ez a stratégia pedig nehéz helyzetbe hozza az Egyesült Államokat, de ennek következtében drasztikus változások következhetnek be a teljes nemzetközi helyzetben és stratégiai mintákban is. A szakértő szerint Kína álláspontja ezt illetően még kérdéses.