Háború: óriási ukrán győzelem - az oroszok nyolc éve vették be, Kijev most visszafoglalta

Hírek2023. szept. 12.D.J./MTI

Ez történt az ukrán háború 565-dik napján:

- Az ukrán hadsereg közölte, hogy visszafoglalta a stratégiai jelentőségű fekete-tengeri gáz- és olajfúró platformokat, az úgynevezett Bojko-tornyokat, amelyeket Oroszország 2015-ben foglalt el.

Oroszországot megfosztották attól a képességétől, hogy teljes mértékben ellenőrizze a Fekete-tenger vizeit, és ezzel Ukrajna sok lépéssel közelebb került a Krím visszaszerzéséhez

- közölte az ukrán hírszerzés.

- Németországban "halad a döntéshozatali folyamat" a Taurus rakéták Kijevbe történő szállításáról - közölte Volodimir Zelenszkij elnök az ország külügyminiszterével, Annalena Baerbockkal folytatott megbeszélése után.

- A Biden-kormányzat közel áll ahhoz, hogy jóváhagyja a kazettás bombákkal megpakolt, nagyobb hatótávolságú rakéták szállítását Ukrajnába, ami lehetővé teszi Kijev számára,

hogy jelentős károkat okozzon mélyebben az oroszok által megszállt területen - jelentette a Reuters négy amerikai tisztviselőre hivatkozva.

- Hanna Maljar ukrán védelmi miniszterhelyettes az ukrán erők délen és keleten végrehajtott újabb sikeres műveleteiről számolt be hétfőn a Reuters brit hírügynökség jelentése szerint. A politikus elmondta, hogy keleten, az orosz csapatok által májusban elfoglalt Bahmut körül csaknem két négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza, ezzel a három hónapja tartó ellentámadás kezdete óta 49 négyzetkilométert szabadítottak fel a város közelében.

- Az ukrán fegyveres erők ellentámadása nehéz, de az elért előrehaladás lenyűgöző, figyelembe véve annak körülményeit - jelentette ki Victoria Nuland megbízott amerikai külügyminiszter-helyettes a Jaltai Európai Stratégia (YES) nemzetközi fórumon az Ukrinform ukrán hírügynökség hétfői jelentése szerint.

Nuland különösen az ukrán erők déli frontszakaszon kivívott eredményeit tartotta figyelemreméltónak, annak ellenére, hogy az előrehaladás "kilométerről kilométerre halad". Ennek okát a politikus abban látja, hogy az orosz erők néhány hónap alatt az elmúlt száz év legnagyobb védelmi rendszerét építették ki az általuk megszállt területek peremén.

- Rishi Sunak brit miniszterelnök hétfőn közölte, hogy felkérte a kínai kormányt az ukrajnai háború befejezésének elősegítésére. Sunak elmondta: a rendezvényen találkozott Li Csiang kínai kormányfővel,

akinek hangsúlyozta a stabilitás és a nemzetközi jog fenntartásának fontosságát, mivel ez alapozza meg a stabil kapcsolatokat.

- Kim Dzsong Un észak-koreai vezető a következő napokban hivatalos látogatást tesz Oroszországban - közölte hétfőn a Kreml sajtószolgálata.

- Mind Olaf Scholz német kancellár, mind Emmanuel Macron francia elnök elvesztette az esélyét arra, hogy közvetítő lehessen az ukrajnai konfliktus rendezésében, mivel feladta önállóságát - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

- Az európaiak többsége támogatja az elmúlt évben hozott uniós intézkedéseket, melyek célja a fogyasztók és a vállalkozások védelme az energiaárak ingadozásával szemben, az energiabiztonság és a zöld átállás előmozdítása, valamint Ukrajna támogatása az orosz agresszióval szemben - derül ki a témáról szóló Eurobarométer-felmérésből, amelyet az Európai Bizottság tett közzé hétfőn Brüsszelben.

- Oroszország jobban tenné, ha felfüggesztené a diplomáciai kapcsolatokat az Európai Unióval - írta Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács elnökhelyettese hétfőn a Telegram-csatornáján.

- Az Európai Unió elítéli és jogtalannak tartja, hogy a Krími Autonóm Köztársaságban és Szevasztopol városában, valamint Ukrajna Donyeck, Luhanszk, Zaporizzsja és Herszon régiójának egyes részein 

Oroszország regionális és helyhatósági választásokat tartott szeptember 8-10-én - közölte Josep Borrell uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő hétfőn.