Ahol a politikai vezetést kiirtotta a koronavírus

Elemzések2021. nov. 15.D.J.

Sátánista mítosznak próbálták elkönyvelni az egész járványt. Gyógyszerek helyett a COVID-fertőzésnél hatástalan gyógynövényekkel kezelték a betegeket, a maszkhasználatot pedig megtiltották. Végül a 61 milliós Tanzániában maga az elnök is belehalt a vírusba.

Akadt pár ország, ahol a járvány-kezelés nem volt túl hatékony, de ezen a téren a pálmát a kelet-afrikai Tanzánia viszi.

Ha csak a statisztikákat nézzük, akkor úgy tűnhet, hogy valójában nagyon eredményesek voltak a helyi intézkedések, hisz COVID-ba hivatalosan csak 50-en haltak bele. Csakhogy Tanziánában jószerivel a pandémia kipattanása óta tilos beszélni a vírusról.

Az orvosok rá vannak kényszerítve, hogy a COVID-betegeknél a halál okaként állapítsanak meg más betegségeket.

Azokat a sajtótermékeket, amelyek eleinte beszámoltak az áldatlan állapotokról be lettek tiltva. A külföldi újságírókat eleve be se engedik az országba. Aki az interneten beszélni mer a járványról azt azzal fenyegetik, hogy vagy átváltva 560 ezer forintos bírságot vagy egy év börtönt kap.

Közben az éjszaka leple alatt titokban ezrével temetik el a vírus áldozatait – számol be róla a Wall Street Journal.

Tavaly az országot vezető John Magufuli sátánista mítosznak nevezte az egész pandémiát és egyetlen járványügyi korlátozást se akart bevezetni.

Magufuli a modern gyógyszerek használatától is elzárkózott. Helyette egy madagaszkári „csodaszert”, egy a COVID-fertőzésre hatástalan teát adtak a fertőzötteknek, illetve gőzterápiával kezelték a pácienseket. Emellett arra kérték az embereket, hogy járjanak minél többet templomba, abban bízva, hogy az imák visszaverik a járványt.

Mindezek fényében talán nem meglepő, hogy Tanzánia a vakcinákból se kért.

Magufuli szerint ha a fehér ember képes lenne hatásos vakcinákat gyártani, akkor már az AIDS-nek és a ráknak is lenne ellenszere.

Egyik beszédében felhívta rá a figyelmet, hogy a tudomása szerint van olyan ország, ahol a 14 évnél alacsonyabb lányokat méhnyakrák ellen oltották be, csakhogy az oltás valódi célja az volt, hogy terméketlenné tegye őket.

Egy éve élünk a vírus nélkül mivel Isten hatalmas és a Sátán mindig veszteni fog

– nyilatkozta még 2021 elején. A nyilatkozat után pár hónappal, márciusban John Magufuli meghalt. A Wall Street Journal-nek nyilatkozó diplomaták és elemzők szerint, ahogy annyi más tanzániait, az elnököt is a COVID vitte el. A politikai elitben nem ő volt az egyetlen: hat másik idősebb politikus és Tanzánia több tábornoka is belehalt a koronavírusba.

Miközben a temetők egyre nagyobbra dagadnak az új elnök Suluhu Hassan óvatosan szeretne változtatni a vakcina-politikán, csakhogy a vakcina-ellenes propaganda után mindez nem egyszerű.