Házaló csalók próbálnak visszaélni a Babakötvénnyel

Hírek2021. nov. 15.MTI

Több házaló ügynök kisgyermekes családokat keresett meg a közelmúltban a Magyar Államkincstár (MÁK) nevében Kincstári Start-értékpapírszámla nyitása és Babakötvény értékesítése ürügyén. A MÁK ugyanakkor ilyen jellegű ügynöki tevékenységet nem végez.

Az elmúlt években a kincstár számos kényelmi szolgáltatást vezetett be (WebKincstár, MobilKincstár, TeleKincstár, elektronikus számlanyitás), de Kincstári Start-értékpapírszámla nyitása érdekében sem telefonon, sem személyesen nem keresi fel jövendőbeli, illetve jelenlegi ügyfeleit, és házhoz sem megy – hívja fel a figyelmet közleményében a MÁK. 

A fiatalok életkezdési támogatásáról szóló törvény szerint kizárólag a kincstár jogosult Kincstári Start-értékpapírszámla megnyitására és vezetésére. A kincstár, mint a Babakötvény kizárólagos forgalm azója nem bízott meg harmadik felet a Babakötvények terjesztésével, forgalmazásával, illetve semmilyen "házaló" tevékenységgel.

A Babakötvény forgalmazása a kincstár Állampénztári Irodáiban és állampapír értékesítési pontjain történik. Személyes megjelenés nélkül értékpapírszámla- és Kincstári Start-értékpapírszámla nyitására kizárólag Ügyfélkapun keresztül van lehetőség.

Az államkincstár kéri a lakosságtól, hogy amennyiben bárkit felkeresnek a kincstár nevében, az haladéktalanul értesítse az államkincstár telefonos ügyfélszolgálatát: a +36-1-452-2900, a +36-20-881-9530, +36-30-344-0040 vagy a +36-70-460-9000 számon - olvasható a MÁK közleményében.