Akár 800 ezret is kereshet egy futár - Még egy tévébemondó is ételhordárnak állt

Elemzések2020. okt. 12.Devecsai János

Az átlag órabér az elmúlt hónapokban kétezer forint körül alakult, de van olyan futár is, akinek az órabére az előző hónapban a teljesítményének hála megközelítette a háromezer forintot - árulták el a lapunknak a NetPincérnél.

A válság miatt Magyarországon is sokan elvesztették a munkájukat. Az állástalan tömegek egy részét azonban néhány szektor, így a kiskereskedelem és a futárszolgálatok fel tudták szívni. A NetPincérnél április-májusban összesen több, mint ezer fővel növekedett a futárpartnerek száma.

Közülük sokaknak mentőövként szolgált akkor az étel házhozszállítás és sokan még ma is nálunk dolgoznak. A szerződéses futárpartnerek felvétele jelenleg is folyamatban van

árulta el a lapunknak Blaumann Debóra, a NetPincér marketingigazgatója. Hozzátette: a futárpartnereik összetétele eddig is nagyon színes képet mutatott, hiszen ez a foglalkozás nagyon rugalmas.

Van, akinek ez a főkeresete, de nagyon sokan mellékállásban csatlakoztak a társasághoz. Akadnak közöttük színészek, zenészek, rendezvényszervezők, fotósok, de van pincér, tévébemondó, értékesítési igazgató és tanár is.

A futárok fizetése minden esetben egy összetett díjstruktúra alapján épül fel. Az átlag órabér az elmúlt hónapokban kétezer forint körül alakult, de van olyan is, akinek az órabére az előző hónapban a teljesítményének hála megközelítette a háromezer forintot.

Ha havi szinten nézzük, akkor volt több olyan futárpartner is az elmúlt hónapban, aki 600 ezer forint felett keresett, de valakinek sikerült 800 ezer forintot is hazavinnie szeptemberben.

A fenti összegek bónusz és jatt nélkül értendőek.

A jattról a vállalatnak is csak becslései vannak, bónuszt pedig főleg az úgynevezett futár kapitányok kapnak.

Több futárnak van egy kapitánya, akihez fordulhatnak az ügyes-bajos dolgaikkal, problémáikkal, kérdéseikkel, aki segít nekik és ezeket tolmácsolja a cégvezetés felé.

A borravaló kapcsán egyébként semmilyen előírás nincs a NetPincérnél, hiszen az, hogy a futárpartnereink kapnak-e jattot, a megrendelőink döntésén múlik, viszont örülünk neki, amikor erre is gondolnak a rendelők. Mi pedig abban tudunk segíteni, hogy a rendelkezésünkre álló eszközökkel támogatjuk, hogy a borravaló adás a lehető legegyszerűbben működjön. Ennek keretében hozott változást az új platformunk augusztusi elindítása. Ez a kezdetektől nagy népszerűségnek örvend. Tapasztalataink azt mutatják, hogy egy-egy rendelésnél átlagosan kicsit több, mint 210 forintos borravalót adnak a felhasználók a futároknak, de volt már olyan is, aki kétezer forinttal ajándékozta meg a kiszállítóját

mesélte el Blaumann Debóra.

Az elmondása szerint a cég már a járvány előtt is folyamaton növekedett és a bővülés megmaradt a kijárási korlátozások időszakát követően is. A második hullám nem okozott érdemi változást. Nem éreznek szignifikáns különbséget az elmúlt hónapok és a jelenlegi rendelések számai között.

Legyen-e azonosító?

Mivel Budapest utcáin egyre több az ételkihordó és ezzel együtt a futárok mind több és több balesetet okoznak, az V. kerületi önkormányzat azt javasolta, hogy a fővárosban minden kerékpáros és robogós futár hordjon egyedi azonosítót.

Ennek kapcsán Blaumann Debóra elmondta: a NetPincér futárpartnerei a cég nagykövetei, éppen ezért számukra is fontos, hogy hogyan viselkednek nap, mint nap, akár az utcán a hétköznapi közlekedőkkel, vagy személyesen a megrendelőikkel és a partner éttermekkel.

Mindannyian részletes szolgálati kódex alapján végzik a munkájukat, amelyet megkövetelnek tőlük és ennek a kódexnek a KRESZ betartása is egy fontos eleme. Amennyiben bármikor felmerül egy-egy NetPincér GO futár kapcsán a szabálysértés gyanúja - szerencsére erre ritkán van szükség - , a hatóságokat minden esetben igyekeznek maximálisan támogatni.

Részükről is felmerült már az azonosító szám bevezetése, azonban egyelőre nem találták meg ennek a jogi lehetőségét,

amelynek legfőbb oka, hogy a személyes adatok védelmével kapcsolatos szigorú szabályozás pontos jogalapot, illetve erős arányossági követelményeket támaszt bármilyen személyes azonosításra szolgáló gyakorlattal szemben.