Áldatlan állapotok az egyik legnépszerűbb budapesti plázában

Elemzések2023. okt. 23.F. T.

A Corvin-pláza, amely immár 13 éve üzemel és szinte állandóan tele van vásárlókkal, egyre gyakrabban küzd műszaki gondokkal. Most két mozgólépcső nem működik, mégpedig ugyanazon a szinten. A helyzet nem kis mértékben balesetveszélyes.

Megnyitása óta óriási a sikere a Corvin bevásárlóközpontnak, amely épp az 1956-os szabadságharc legemlékezetes helyszínén, a Corvin-köz folytatásaként épült meg. Az üzletek a hétvégén és hétköznap egyaránt tele vannak vásárlóval, az étkezőszinten sokszor alig találni asztalt.

Régóta tartó kellemetlenségek

Az ember azt gondolná, hogy ilyen ideális helyzetben semmilyen üzemeltetési probléma nem okozhat gondot, hisz van annyi bevétel, ami még intenzív használat mellett is fedezi a folyamatos karbantartási igényeket.

Ugyanakkor az utóbbi években többször tapasztaltuk, hogy kisebb-nagyobb hibák jelentkeznek, melyek esetenként több napig is fennállnak.

Hol valamelyik mozgólépcső nem működik, hol a bejárati ajtók esnek ki a helyükről (ezeket igyekeznek hamar rendbe hozni), tavaly nyáron pedig az étkezőszintet öntötte el forróság és erős, csípős füst egész addig, amíg a lehűló időjárás okozta légmozgások nem enyhítettek a helyzeten.

Akkor is érdeklődtünk időnként a bevásárlóközpont irodájában: többnyire azt ígérték, hogy majd intézkednek, utalva arra, hogy nem teljesen rajtuk múlik, ők megtesznek, amit lehet, de a döntés a tulajdonosé és a karbantartó cégeké.

Végülis a legtöbb probléma néhány nap után elmúlt, de mindig újra jelentkezett. Az étkezőszint klimatizálása idén már tűrhetőbb volt, bár még nem olyan, mint a legtöbb konkurrens bevásárlóközpontban.

Fel is út, le is út

Most azonban szintet lépett a probléma: két mozgólépcső leállt, immár bő 10 napja, amint fotónkon is látható. Az igazán nagy baj az, hogy egy szinten vannak, így az elsőről a földszintre csak úgy lehet lemenni, ha az ember legyalogol rajtuk. Igen ám, de olyan magasak az egyes lépcsőfokok, ami már balesetveszélyes.

Mozgólépcsőként ideálisak, de a gyaloglásra tevezett lépcsőmagasságnál jóval magasabbak. Rendszerint nem is szokták engedni rajtuk más helyeken a gyaloglást, veszélyes mivoltuk miatt, de itt,

ha most lezárják őket, fel is út le is út: megszűnne az első és második szint használata.

A mozgólépcsőkön kívül ugyan vannak még liftek, ezek azonban eldugott helyen, kis kapacitással működnek: még sorbanállás nélkül is soká kell várni rájuk. Végül, ami talán a legfontosabb lenne: ilyen helyzetre hagyományos lépcsőnek is kell lennie, és van is, de megtalálhatatlan, több ajtó reteszeli el, ráadásul elég szűkös is. Régebben, azaz még a Kádár-korban, a mozgólépcsők mellett ott voltak a hagyományos lépcsők is, baj esetére, vagy ha valakinek inkább ahhoz van kedve.

Amire Kádár alatt sem volt példa

A rendszerváltás után ezek elmaradtak, ahogy máshol a világon sincsnek, abból az alapállásból kiindulva, hogy szintenként elérhető távolságon belül úgyis lehet másikat találni,

a működésképtelen időszakok pedig rövidek, hisz jönnek a karbantartók, és megcsinálják.

A Corvinban ez eddig is akadozott, most pedig 10 napja állnak a mozgólépcsők. Összehasonlításképpen: képzeljük el, ha a metróban akárcsak 10 percen át nem működne a mozgólépcső, nem, hogy 10 napig.