Amerikai levélkiszivárgás a szájmaszkokról

Elemzések2021. jún. 15.D.J.

Az amerikai elnök járványügyi főtanácsadóját Anthony Faucit több alaptalan támadás is érte az utóbbi napokban.

Áll a bál Fauci körül. Egy republikánus szenátor Marsha Blackburn például azzal vádolta, hogy a pandémia kapcsán tavaly fontos információkat tartott vissza.

A szenátorhoz több törvényhozó és közszereplő is csatlakozott. Például az Amerikában ismert konzervatív politikai kommentátor Candace Owens, aki szerint a főtanácsadónak börtönben lenne a helye.

Számít a kontextus

A mostani botrány azzal indult, hogy a CNN, a Washington Post és a Buzzfeed News kikérte Fauci hivatalos leveleit, amelyek tavaly január és június között születtek. Az említett médiumok ugyanis szerettek volna nagyobb rálátást kapni a járványi elleni védekezés első hónapjaira. Az információs szabadságról szóló törvénynek hála pedig sikerrel jártak. Mintegy háromezer oldalnyi e-mail került napvilágra.

Az elmúlt napokban az óriási levélhalomból néhány részlet pedig futótűzként kezdett el terjedni a közösségi médiában.

Főleg azaz idézet lett népszerű, amelyben Fauci azt írta, hogy a drogériákban kapható egyszerű maszkok arra nem igazán jók, hogy az embereket megvédjék a COVID fertőzéstől és az arcmaszkot leginkább a koronavírus betegeknek kéne hordania.

A közösségi médiában a vád több helyütt is az volt, hogy az arcmaszkot Fauci írása alapján fölöslegesen erőltették rá az emberekre.

Mindez azonban így ebben a formájában csúsztatás. Fauci ugyanis nem tett mást, mint hogy mindig a tudomány aktuális álláspontját képviselte. Már pedig a pandémia elején a koronavírust még nem igazán ismerték a kutatók.

Fauci az arcmaszkok hatékonyságát még február ötödikén kérdőjelezte meg. Ezen a napon egy igazolt koronavírus eset volt az egész Egyesült Államokban. Ekkor még a nagyvilágban nem kezdett el rohamosan terjedni a ragály.

A COVID-19 körül rengeteg volt a kérdőjel.

Még nem derült ki, hogy a tünetmentes fertőzöttek is nagyban hozzájárulnak a betegség terjesztéséhez. A szakértők még úgy sejtették, hogy az általános maszkviselet fölösleges. Itt érdemes megjegyezni, hogy az Egészségügyi Világszervezet viszonylag későn, csak tavaly júniusban korrigálta az álláspontját az arcmaszkok kapcsán.

Fauci ennél előbb lépett.

Azután, hogy a COVID terjedését a kutatók jobban megismerték a járványügyi szakértő 2020. áprilisban 3-án megváltoztatta az álláspontját a maszkok kapcsán.

Először Fox csatornán nyilatkozta azt, hogy az embereknek el kéne takarniuk az arcukat, ha nem tudják tartani egymástól a szükséges távolságot.

Később azt se rejtette véka alá, hogy bár az egyszerű szövetmaszkokat is jobbnak tartja a semminél a hatékonyságukban nem bízik meg eléggé. Ezért év elején azt javasolta az amerikaiaknak, hogy ha lehet hordjanak egyszerre két maszkot.

Vannak emberek, akik szeretnék ha ellennék bocsátva, vagy börtönbe lennék csukva, azért amit tettem. Ami lényegében a tudomány követése volt. Abszurd. Teljesen abszurd. 

nyilatkozta a héten Fauci a felmerült vádak kapcsán.