Az 5 százalékos lakásáfa több mint 20 ezer új lakás árában hozhat csökkenést

Elemzések2020. nov. 23.HP

Az MNB Lakáspiaci jelentése alapján a tipikus piaci alku szintje nagyjából 4-5 százalékra emelkedett a korábbi 2-3 százalékról. A lakások irányárai a harmadik negyedévben Budapesten átlagosan 4 százalékkal, vidéken 3 százalékkal csökkentek. A járványhelyzet hatására az eladott új lakások száma Budapesten a harmadik negyedévben harmadával esett éves alapon. Számos lakás átadása csúszott 2020-ra. A harmadik negyedévben az átlagos csúszás 4,2 negyedévre emelkedett.

Nagy Tamás, az MNB igazgatója a jegybank online sajtótájékoztatóján elmondta, a járvány következtében érdemben romlottak a lakáspiaci keresletet meghatározó fundamentumok. A bizonytalanabb környezetben kevesebb lakásberuházás indul. Az állami otthonteremtési kedvezmények ugyanakkor új lendületet hozhatnak a lakáspiacon.

Munkaerőpiac

A munkaerőpiaci folyamatok alapvetően meghatározzák a lakáspiaci keresletet. A koronavírus hatására a vállalatok elsősorban a foglalkoztatottak munkaidejét mérsékelték, de enyhén süllyedt a foglalkoztatottsági ráta is. Ezzel párhuzamosan csökkent a lakosság reáljövedelme.

Finanszírozás

A második negyedévben a járványhelyzethez köthető korlátozások miatt átmenetileg visszaesett a lakáshitelek iránti kereslet. Ez az állapot azonban csak átmeneti volt Nagy Tamás elmondása alapján, a bankok 16 százaléka jelezte, hogy a hitelfeltételek enyhítését tervezi 2020 második felében.

A második negyedévi visszaesés után a harmadik negyedévben újra bővült a lakáshitelek kibocsátása. Július és szeptember között a lakáscélú hitelkibocsátás 9 százalékkal nőtt éves alapon. A fogyasztási célú hitelkibocsátás ugyanakkor közel 60 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi szinttől.

A CSOK és a Babaváró hitelek nagymértékben segítik a hitelállomány bővülését. Hetente mintegy 45 milliárd forintnyi Babaváró hitelt vesz fel a lakosság – tette hozzá az MNB igazgatója.

Új háztartási hitelek a hitelintézeti szektorban

Forrás: MNB

A Babaváró hitelek felvétele mögött a lakásvásárlási és lakás-felújítási célok dominálnak, ami élénkíti az ingatlanpiaci keresletet.

CSOK, Falusi CSOK

A negyedéves lakáshitel-kibocsátás egyötöde kötődött a CSOK-hoz, amely érdemi támaszt ad a lakáshitelezésnek. A CSOK-on belül az elmúlt időszakban a Falusi CSOK volt a legnépszerűbb.

A CSOK-szerződéskötések volumene a támogatás célja szerint

Forrás: MNB

Tranzakciószámok

A koronavírus tavaszi hullámát követően ismét emelkedtek a tranzakciószámok. Júniustól már újra bővült az adásvételek száma. A január és szeptember között időszakban megvalósult tranzakciószámok ugyanakkor országos szinten bő 13, vidéken bő 10, Budapesten pedig 22 százalékkal voltak alacsonyabbak, mint egy évvel korábban.

Lakásárak

Budapesten 5,6 százalékos árkorrekció bontakozott ki a második negyedévben az előző negyedévhez képest. Az éves árdinamika is 2,5 százalékos mérséklődést mutatott. 2013 óta ez volt az első alkalom, hogy éves alapon csökkentek a lakásárak. A községek esetében ugyanakkor töretlen volt az áremelkedés.

MNB Nominális lakásárindexe településtípusunként

Forrás: MNB

Az előzetes adatok alapján az árcsökkenés Budapesten a harmadik negyedévben is folytatódott.

A tipikus piaci alku szintje nagyjából 4-5 százalékra emelkedett a korábbi 2-3 százalékról. Az irányárak a harmadik negyedévben Budapesten átlagosan 4 százalékkal, vidéken 3 százalékkal csökkentek.

Albérleti piac

A bérleti piacon a kereslet visszaesése és a kínálat bővülése azonnal megnyilvánult az árakban. A pesti belvárosi kerületekben 10 százalékot meghaladó mértékben mérséklődtek az albérletárak.

Budapesti kerületcsoportok lakbérindexei az ingatlan.com kínálatában szereplő kiadó lakáshirdetések alapján (2015=100%)

Forrás: MNB

Felújítási igény

A társasházkezelői kérdőív szerint a társasházak fele felújításra szorulna és az igény is meg van a beruházásokra. Pozitívum, hogy a felújításra szoruló társasházak 81 százaléka 3 éven belül tervez felújítást. A leginkább az 1960-as években épült panelházak esetében van szükség felújításra.  

Lakásberuházások

A bizonytalan környezetben kevesebb lakásberuházás indul. Ennek okai a korábban visszaemelkedő lakásáfa, a járvány keresletcsökkentő hatása és a barnamezős szabályozás miatti kivárás.

A bizonytalan helyzet az új lakásépítési engedélyek számában is tükröződik, mely Budapesten drasztikus visszaesést mutat. Az újonnan bejelentett projektek továbbá történelmi mélyponton vannak.

A kiadott lakásépítési engedélyek és az átadott új építésű lakások száma

Forrás: MNB

A lakásfejlesztési aktivitás is csökkenőben van, kivárás jellemzi a piacot. A harmadik negyedévben nem érte el a 14,7 ezret a fejlesztés alatt álló új lakások száma Budapesten. Összehasonlításképpen 2019 harmadik negyedévében 20,5 ezer lakás állt fejlesztés alatt.

A járványhelyzet hatására az eladott új lakások száma Budapesten a harmadik negyedévben harmadával csökkent éves alapon. Számos lakás átadása csúszott 2020-ra. A harmadik negyedévben az átlagos csúszás 4,2 negyedévre emelkedett.

Otthonteremtési kedvezmények

A kormány által bejelentett új otthonteremtési kedvezmények a lakáspiaci kereslet mellett átmenetileg a fejlesztési aktivitást is élénkítik. Ennek eredményeképpen a lakásállomány megújulási rátája is emelkedhet.

Otthonteremtési kedvezmények

Forrás: MNB

Az 5 százalékos lakásáfa ismételt bevezetési 2021-től több mint 20 ezer új lakás árában okozhat csökkenést.

LITT

A kedvezményes lakásáfa tartós bevezetése még nagyobb pozitív hatással járhatna a LITT tagok véleménye szerint.

Forrás: MNB