A kíváncsiság, az improvizáció és az intuíció alkalmazása a munkában - Könyvajánló

Hírek2020. nov. 23.Növekedés.hu

A könyv azoknak a vezetőknek szól, akik az innováció leghatékonyabb útjait keresik. Natalie Nixon kreativitás-stratéga dinamikus és integratív módszert ajánl a vezetéshez, az alkalmazkodáshoz és az újításhoz egyaránt. Provokál, felerősít és tippeket oszt meg arról, hogyan hajtsuk végre azt a kreativitásugrást, amely által képesek leszünk a folyamatos alkalmazkodásra az egyre bonyolultabbá váló világban.

A kreativitás a szerző meghatározása szerint az a képesség, amely lehetővé teszi, hogy a problémák megoldása és az új értékek közvetítése érdekében oda-vissza tudjunk kapcsolgatni a kíváncsiság és az alaposság között.

Meglátása szerint bárkiből ki lehet hozni a kreativitást, és bárki válhat még a korábbinál is kreatívabbá.

A kötet megírásához ötvenhat interjút készített a legkülönfélébb szakterületek képviselőivel melyek során azt vizsgálta, milyen formában nyilvánul meg a kreativitás a megkérdezettek munkájában.

Natalie Nixon kutatásában arra jutott, hogy az igazán innovatív emberek – dolgozzanak bármilyen területen – rendszeresen végeznek olyan gyakorlatokat, amelyekkel fejleszthetik a kreatív képességüket.

A három „i” – az informálódás (kíváncsiság), az improvizáció és az intuíció – kombinációját alkalmazva gondolják át a problémákat, és dolgoznak össze másokkal.

Az informálódás idézi elő azt az ugrást, amellyel az információhiány okozta szakadék leküzdhető. Általa kérdéseket fogalmazhatunk meg, átgondolhatjuk a folyamatokat. Az informálódás a bölcsesség gyökere, az empátia előfutára. Az improvizáció a minimális korlátok között zajló ötletelést, a kísérletezés szabadságát jelenti, de szabályokat, képlékeny struktúrákat is tartalmaz, amelyek abban segítenek, hogy korrigáljuk a folyamatot, és elfogadjuk, ha hibáztunk. Az intuíció pedig nem szándékos mintafelismeréseket, meglátásokat tesz lehetővé. Mindannyiunkban ott rejlik az ösztönös, belső bölcsesség, amely a döntéshozatalhoz szükséges – állítja.

Mondandóját a mindennapi életből vett konkrét példákkal támasztja alá. Az egyes fejezetek végén pedig az olvasónak – „neked + a cégednek” – ajánl jól megválasztott kreativitásugrási gyakorlatokat.