Az abszint valóban méreg lenne? Sok híres író vált a rabjává 

Elemzések2021. dec. 31.D.A.

Az abszintot napjainkban rengetegen veszedelmes röviditalként ismerik. Valójában mi is az az abszint, és hogyan isszák a hozzáértők?

Egy kis gyorstalpaló a különleges nedűről:

A fehér üröm és az ánizs a legdominánsabb az összetételében, ezek lepárlásával készítik az italt. Igen magas alkoholtartalmú égetett szesz, ezért különös felelősséggel kell fogyasztani. Egy svájci arisztokrata találta fel, és 1797-ben kezdték el üzemi gyártását Franciaországban. Sokan váltak a rabjává, illetve több mérsékelt fogyasztója, kedvelője is akadt, köztük híres művészek, mint például Van Gogh, Baudelaire, Apollinaire vagy Ady Endre.

Ötórai tea helyett "zöld óra"

Az első hirdetések Svájcból származnak. Egy 1769-es újságcikkben egy bizonyos Suzanne-Margerite Henriod reklámozta az abszintot. Franciaországban később vált elerjedté, mikor Algéria megszállása alatt az orvosi készletek hiánya miatt abszintból, borból és vízből készült italt adtak a katonáknak a járványok elkerülésének érdekében. A visszatérő seregben akadtak olyanok, akik nemcsak gyógyszerként, hanem élvezeti cikként is itták az abszintot, így például Párizsban hamar népszerűvé vált.

Annyira megkedvelték az italt, hogy az 1860-as évekre megjelent az úgynevezett „zöld óra”, mint szokás. Délután ötkor a franciák egyre nagyobb rétege kezdett ilyenkor rendszeresen abszintot fogyasztani a kocsmákban, kávézókban.

Minden népréteg hozzájuthatott, mivel a tömeggyártás miatt olcsóbbá vált. Emellett az első olyan égetett szesz volt, amelyet az akkori Franciaországban a nőknek sem volt modortalan fogyasztani. Ezek által még népszerűbb lett az abszint.

Az 1850-es évekre Mexikóban, Kubában és Argentínában is elkezdték fogyasztani az italt. Spanyolországban leginkább a művészek által terjedt el.

Nem csoda, hogy sok író kedvelte, a fent már említettek mellett Oscar Wilde, Mark Twain, de a leghíresebb fogyasztója Ernest Hemingway volt.

Az Egyesült Államokban főként New Orleansban fogyasztották. Itt még ma is megtalálható az úgynevezett Régi abszintház, ahol 1874-től lehetett abszintot vásárolni.

Betiltása után sorra jelentek meg a különböző ánizsos ízvilágú termékek, hogy ezzel pótolják a kedvelt italt. Hazánkban a századfordulón vált elérhetővé.

Rövidital?

Az első és legelterjedtebb tévhit, hogy ezt a nemes italt felespohárból, gyorsan lehúzva fogyasztják. Az igazság azonban az, hogy egy résznyi abszinthoz öt rész vizet kell adni, majd ízlés szerint cukorral ízesíteni, így aztán nehéz röviditalként emlegetni.

Meg is kell gyújtani?

Napjainkban is sokan kedvelik az abszintot. Magyarországon például a Magyar Abszint Társaság oldalán olvashatunk részletesen a szakértőktől például arról az elterjedt tévhitről, hogy az italt égetett kockacukorral készítik el. A csehek, csupán szenzációhajhász bizniszfogásként terjesztették, hogy az abszintot meggyújtva, karamellizált cukorral kell előkészíteni a fogyasztáshoz. Az eredeti francia módszer szerint hideg vízzel oldva kerül a cukor az italba. Ehhez a procedúrához egy külön erre a célra szolgáló kanalat használnak, melynek lapja lyukas, a szétmálló édesség így kerül az italba.

Hallucinogén méreg?

Hallucinogén, illetve bódító, a THC-hoz hasonló tulajdonsága is légből kapott mendemonda. Valójában arról van szó, hogy a fehér ürömben található tujon nevű anyagról azt állították, a marihuánához hasonló hatása van az emberi szervezetre, sőt akár még hallucinációkat is okozhat.

Később kísérletekkel könnyűszerrel cáfolták ezt a téves kijelentést. A tanulmány résztvevőjének tujont juttattak a szervezetébe, de az alany semmilyen narkotikus hatást nem tapasztalt.

A recept a régi

Több országban tiltólistára került a megnövekedett számú abszintisták, azaz abszintfüggők miatt, de mikor újra felkerült a futószalagra, a gyártók nem arra törekedtek, hogy biztonságosabbá tegyék az italt, inkább a költséghatékonyságot vették figyelembe. Épp ezért néha alacsony minőségű, eredetinek nem nevezhető „abszintokat” kezdtek árusítani.

Hamisítói más-más módszerekkel próbálták utánozni, szintén olcsóbbá tenni az elkészítést, de az ilyen gyárakból származó keverékek sem nevezhetőek abszintnak.

Ha eredeti változatokat keresünk, olyan márkát kell találnunk, amelynek termékei legalább 5 igen komoly kitételnek felelnek meg:

  • minimum 45 százalék alkoholtartalom
  • higításkor a kicsapódó illóolajok miatt tejszerűvé kell válnia
  • fő hozzávaló az üröm legyen 
  • erőteljesen ánizsos, ürömös ízvilágú legyen
  • cukormentesen kell palackozni

Összességében az abszint egy tömény ital, amit hideg vízben olvasztott cukorral kell fogyasztani. Nincsenek hallucinogén, THC-hoz hasonló, bódító hatásai és az eredetiségének megvannak az igazán komoly feltételei.

Egy nagyon egzotikus ízvilágú, különleges előkészületeket igénylő élvezeti cikk, melynek fogyasztása egy külön alkalom, mondhatni ceremónia. Az ánizs kedvelőinek mindenképp érdemes kipróbálni.