Az Apple-nél egy alkalmazott évente átlagosan félmilliárd forintot termel a cégének

Elemzések2017. nov 3.Növekedés.hu

Soha nem látott tempóban emelkedett a legnagyobb amerikai IT-vállalatok bevétele és profitja a legfrissebb pénzügyi jelentések szerint. A kiugró teljesítmény oka, hogy a legnagyobb IT-cégek egy dolgozóra jutó bevétele meghökkentően magas. Például egy átlagos Apple-alkalmazott évente 1,9 millió dollárt (507 millió forintot) keres a cégének. Tavaly az 500 legnagyobb amerikai IT-vállalat 11 ezer milliárd dollárt termelt összesen, és több mint 25 millió embert foglalkoztatott világszerte a Standard & Poor’s felmérése szerint. A leggyorsabban növekvő vállalatok közül most kitűnik az Amazon, a Google, a Microsoft és az Intel, amelyek az elmúlt negyed évben 20-35 százalékkal, összesen kétmilliárd dollárral növelte profitját a legfrissebb pénzügyi jelentések szerint. Ezen IT-vállalatok egy dolgozóra jutó bevétele az egyik legmagasabb a világon. Ágazatokra bontva egyébként az energiavállalatoknak a legmagasabb az egy munkavállalóra eső átlagos árbevétel (tavaly 1,78 millió dollár), kétszer annyi, mint a második helyen szereplő egészségügyi vállalatoké (880 ezer dollár). Az ipari cégek a lista végére kerültek, ugyanakkor a Standard & Poor’s friss értékelése azt mutatja, hogy az IT-óriáscégek a legjobban teljesítő vállalatok között szerepelnek az egy alkalmazottra jutó bevételt nézve. A listát az Apple vezeti 1.9 millió dollár/fővel, ami durván 507 millió forintos éves árbevételt jelent alkalmazottanként. Ez az arány meghaladja a Facebook 1,6 millió, illetve a harmadik helyezett Google-hoz tartozó Alphabet 1,3 millió dollárját. A szintén Google tulajdonában lévő YouTube is folytatja nagymértékű növekedését: ma már 1,5 milliárd ember tölt átlagosan egy nap egy órát videónézéssel az oldalon. Magyarországon nem annyira ismert cég a negyedik helyezett a „termelékenységi” listán: ez a Verisign, amely biztonsági tanúsítványok kiadásával foglalkozik és a fejenkénti 1,2 millió dollárjával épphogy megelőzte egy átlagos Visa-alkalmazott 1,1 milliós bevételét. A MasterCard szintén csak kevéssel marad el riválisától, megszerezve a hatodik helyet. A felhő alapú szolgáltatásokkal elhúzó Microsoft csak a tizedik helyet birtokolja, ám profitja tizenhat százalékkal nőtt az elmúlt évben. Ahogy lefele haladunk a listán néhány ismerős név következik, úgy mint a Yahoo a maga tizenötödik helyezésével, vagy a PayPal a tizenhatodikkal. A legnagyobb elektronikus kereskedelemmel foglalkozó amerikai cég, az Amazon forgalma az elmúlt negyed évben akkorára nőtt, mint Szlovénia egész éves gazdasági teljesítménye. Érdekes, hogy számos cégre jellemző a közös üzleti modell: terveznek és fejlesztenek, de nem otthon gyártanak, viszont olyan országokba szervezik ki a termelésüket, ahol a gyártási költségek sokkal alacsonyabbak. Ez ismét a munkavállalói jövedelmezőség paradoxona: gyakran a kevesebb több.    

SIKERSZTORIK
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Így osztja be idejét a világ leggazdagabb embere
Jeff Bezos szerint szükség van nagy ívű, hosszú távú víziókra, azonban időnk, energiánk túlnyomó részét rövid távú, 2-3 évre vonatkozó célkitűzésekre kell összpontosítani.
Siker2019. márc 17.
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
100 éve nem volt ekkora vagyonuk az amerikai ultragazdagoknak
Ijesztő: ilyen arányokra utoljára az 1920-as évek végén, még a nagy gazdasági világválság kitörése előtt volt példa.
Pénzügyek2019. feb 26.
Ezek a legkedveltebb nászutas célpontok
A rangsor első helyére a görögországi Santorini került, nem véletlenül, hiszen a lenyűgöző kék-fehér épületeiről híres vulkanikus sziget Görögország egyik legszebb turisztikai célpontja. Mutatjuk a többit is.
Hírek2019. márc 15.