Az egészségünk bánja, ha nem kapunk elég szabadnapot

Elemzések2018. feb 6.Növekedés.hu

Magyarországon a munka törvénykönyve szabályozza a munkavállalóknak kötelezően kiadható fizetett szabadnapok számát, amelynek mértékét alapvetően a munkában eltöltött évek száma határozza meg. De ahány ház, ország, annyi szokás. Az Egyesült Államokban például nincs törvényi előírás, a fizetett szabadnapok számát és kiadhatóságát a munkáltató és a munkavállaló között kötött szerződésben rögzítik, mintegy bónusznak tekintik. Olyan fejlődő országokban, mint például Kína, Nigéria, Mexikó, Fülöp-szigetek öt-hat nap a törvényben rögzített legkevesebb szabadnap. Az Európai Unióban nagyvonalúbb a szabadságolás, a maximálisan kiadható szabadnapok száma – például Ausztriában, Dániában, Finnországban Franciaországban, Svédországban – 25, az Egyesült Királyságban 30 nap. Változó a kép a tekintetben, hogy a szabadságolásba beszámítják-e az ünnepnapok számát. Felmérések szerint a munkavállalók egészsége szempontjából is fontos az évente legalább 10-15 pihenéssel, kikapcsolódással töltött szabadság. Akik nem élnek, élhetnek ezzel, azoknál nagyobb arányban mutatható ki az egészségkárosodás.

SIKERSZTORIK
Ő volt a történelem leggazdagabb embere
A világ aranykészletének a felével rendelkezett. Legendás utazása során annyi aranyat szórt el, hogy azzal az egész régióban évekre tönkretette a nemesfém értékét. Egy hihetetlen történet.
Siker2019. márc 16.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Erős lista a Microsoft egykori alapítójától. Reméljük, hogy nem téved és ezek az újdonságok hamarosan megkönnyítik majd az életünket. Az egészségügyi pontok különösen figyelemreméltók.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.