Az EU-ban elsők között nyithat ki Magyarország – élen állunk a vakcinabeszerzések terén

Elemzések2021. márc. 24.Harsányi Péter

Magyarország az élen jár az uniós átoltottsági ranglistán. Messze megelőzzük a többi visegrádi országot és Romániát. A széleskörű vakcinabeszerzésnek köszönhetően gyorsabban megvalósulhat hazánkban a társadalom átoltottsága és a gazdasági nyitás, mint más uniós országokban. Ez kisebb munkanélküliségi rátát és gyorsabb gazdasági felzárkózást eredményez.

A koronavírus.gov.hu hivatalos weboldalon elérhető adatok alapján március 22-re 1.589.612 főre emelkedett a beoltottak száma. Ebből 479.389 fő már a második oltását is megkapta.

A széleskörű vakcina beszerzésnek köszönhetően Magyarország az élen jár Európában a 100 főre eső beoltottak számában. Európában csak az Egyesült Királyság, Szerbia és a félmilliós lélekszámú Málta előzi meg hazánkat ebben a mutatóban.

Európában beadott COVID-19 elleni dózisok száma, 100 főre vetítve

Forrás: Statista.com

Az Európai Unióban jó eséllyel tehát Magyarország oldhatja fel elsőként biztonsággal a társadalmi korlátozó intézkedéseket. A gyorsabb gazdasági újraindulás gyorsabb kilábalást és kisebb munkaerőpiaci károkat jelent. Hasonló véleményen vannak a Takarékbank elemzői is.

Globális kitekintő

Magyarország 100 főre jutó átoltottsága világszinten is kiemelkedő. Globális szinten az Egyesült Királyságon kívül Izraelben, az Egyesült Arab Emírségekben, az Egyesült Államokban és Chilében láthatunk kiugróan magas átoltottsági számokat.

Átoltottsági világtérkép (lefedett lakosság százaléka)

Forrás: Bloomberg

Világszerte eddig 447 millió dózist adtak be. Figyelembe véve az egyszeri és kétszeri dózisú vakcinákat, ez a mennyiség arra elegendő, hogy a világ népességének 3 százaléka védve legyen a koronavírussal szemben. A Bloomberg adatai alapján jelenleg 133 országban naponta 11 millió oltást adnak be a lakosságnak.

Az aktuális becslések szerint a fejlett és közepesen fejlett országokban a társadalom védettsége a növekvő átoltottságnak köszönhetően az idei évben kialakulhat.

A problémát a fejlődő térségek és a harmadik világ országai jelentik, ahol még 2023-ban is kérdéses, hogy kap-e elegendő védőoltást a lakosság. A koronavírus emiatt jó eséllyel tartósan velünk maradhat, ezért még évekig szükség lesz az (emlékeztető)oltásokra a fejlett országokban is.

Munkaerőpiac és felzárkózás

A járvány hatására a munkanélküliségi ráta ugyan megemelkedett az elmúlt egy év során, de továbbra is sokkal jobb a helyzet Magyarországon, mint az unióban vagy az eurózónában. Az euróövezetben több mint másfélszer akkora a munkanélküliségi ráta, mint hazánkban.

Munkanélküliségi ráta, Európai Unió

Forrás: Eurosat

A különbség az elkövetkezendő időszakban Magyarország javára tovább nőhet. A gyorsabb oltási sebességnek köszönhetően hazánkban korábban megvalósulhat a gazdasági újranyitás. Ennek eredményeképpen számos munkahely megmenekülhet. A gyorsabban megerősödő vállalati szektor is lendületesebben felszívhatja a munkavállalókat a későbbiekben.

Emellett a munkaerőpiac minőségi mutatói is szaporábban elkezdhetnek javulni. A részmunkaidős munkavállalók arányának csökkenése és a teljes munkaidős foglalkoztatottak számának ismételt növekedése érdemben erősíteni fogja a lakosság fogyasztását.

Több fogyasztás pedig több beruházást, gyorsabb növekedést és gyorsabb gazdasági felzárkózást jelent. A széleskörű vakcina beszerzéseknek köszönhetően kanyarban előzhet Magyarország.