Róma Oroszországban és a Távol-Keleten keres vakcinát

Hírek2021. márc. 22.MTI - Sárközy Júlia - Róma

A legnagyobb olasz járványkórházban megindult a Szputnik V orosz vakcinával zajló kísérletezés, miközben a római kormány ázsiai államokkal tárgyal már az őszi vakcinaszállítmányok biztosítására - jelentette a vasárnapi olasz sajtó, mely szerint az országos oltási helyzetet teljes káosz uralja.

A lombardiai Cremona vásárterén felállított nagyméretű oltási állomás szombaton és vasárnap is majdnem teljesen üres volt. Mint kiderült, a tartomány regisztrációs központja elfelejtette sms-üzenettel megerősíteni a nyolcvan év felettiek számára lefoglalt időpontokat, így az idősek nem jelentek meg. A sajtóban közölt hírre végül többen önként jelentkeztek, vagy családok siettek idős rokonokkal az oltóállomásra kihasználva a lehetőséget regisztráció nélkül is.

Hasonló helyzet állt elő Como, Monza és Lecco oltási központjaiban is, ahonnan egyenként telefonon hívták fel a semmilyen értesítést nem kapott nyolcvan év felettieket, de többségük nem tudott segítség nélkül elindulni a vakcinázásra.

Több, száz év feletti fordult az újságokhoz arra panaszkodva, hogy nem oltották még be őket, közöttük a milánói Giuliana Manasse Biraghi. A 105 éves hölgy a La Repubblica napilapnak elmondta, hogy miután túlélte a spanyolnáthát, két világháborút és a Soát is, nem szeretne a koronavírus áldozata lenni.

Sajtóadatok szerint a több mint négy millió nyolcvan év feletti olasznak december vége óta 28,2 százaléka kapott első dózist, és 14,7 százalékuk részesült második adagban.

A gócpont Lombardiában, ahol a legtöbb idős él és a legmagasabb a halottak száma, a nyolcvan év felettiek 11 százalékát oltották már át. Az ország idősotthonainak mint 507 ezer lakója szerencsésebbnek bizonyult, mivel 89 százalékuk már kapott első dózist.

Az Il Giornale napilap "teljes káoszról" írt Toszkánában, ahol a nyolcvan év felettiek öt százalékát tudták eddig átoltani. A déli Pugliában még csak hétfőn kezdik el a mozgáskorlátozott nyolcvan év felettiek házi oltását.

Sajtókommentárok szerint a vakcinahiánynál is rosszabb a regionális szintű oltási ütemezés.

Tizenhat százalékra teszik a regisztráció nélkül beoltottak számát, akik "soron kívül" kapták meg az oltást.

Nem zárult le még a több mint 1,4 millió egészségügyi dolgozó átoltása sem. Akadozik a vakcinázás az AstraZeneca-védőoltás korábbi felfüggesztése miatt is: az ismételt engedélyezés ellenére Torinóban és Nápolyban a regisztráltak harminc százaléka lemondta ezt a vakcinát, miközben Rómában alacsony volt a más oltóanyagot kérelmezők száma.

Francesco Vaia, a fertőző betegségekre szakosodott Spallanzani római kórház egészségügyi igazgatója bejelentette, hogy a moszkvai Gamaleja kutatóintézettel együttműködésben megkezdték a Szputnyik V kísérleti alkalmazását.

A legnagyobb olasz járványkórházban az orosz vakcinának a vírusmutációkkal szembeni hatását vizsgálják, valamint a vegyes oltásét, vagyis, hogy milyen eredményekkel jár a különböző dózisok más és más vakcinával történő beadása.

Az orosz vakcinát a 34 ezer lakosú San Marino Köztársaságban használják, ahol már hétezren kaptak Szputnyikot V-t, és újabb szállítmányt várnak a második dózishoz.

A Corriere della Sera úgy tudja, Mario Draghi kormányfő "már az őszre készül", vagyis azzal számol, hogy a mostanáig rendelt vakcinamennyiség hosszú távon nem lesz elegendő, és egy esetleges újabb hullámra is fel akarja készíteni az olasz egészségügyet. Mario Draghi tervei között szerepel a gyógyszergyártókkal való közvetlen megállapodás, valamint külföldön is elkezdett vakcinát keresni elsősorban Japánnal,Dél- Koreával és Indiával egyeztetve oltóanyag szállításról. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Olaszországba több mint 9,5 millió dózis vakcina érkezett: 7,7 millióan kaptak első oltást, közülük 2,4 millióan második adagot is.