Nagyon erősödik Magyarországon is a fintech szektor - Podcast Pintér Évával

Elemzések2020. dec. 21.Harsányi Péter

A növekedés.hu elindította podcast csatornáját, amelyben Pintér Évával az MKT Pénzügyi Kultúra és Fintech szakosztály alapítójával és elnökével, a Corvinus FinTech Center stratégiai vezetőjével, egyetemi docenssel beszélgettünk.

Az elnök podcastban elmondta, hogy a fintech nem egyetlen szektorhoz kötődik, nem csak a banki és pénzügyi szolgáltatók versenyéről szól.

A fintech valójában a bigdata, a mesterséges intelligencia és a pénzügyi szolgáltatások hiperversenyének a terepe.

Vagyis nem csak a pénzügyi szolgáltatások egyszerű kibővítéséről van szó, hanem arról, hogy miként könnyítsük, gyorsítsuk meg a pénzügyi ügyintézést úgy, hogy közben biztonságos maradjon.

A koronavírus-járvány hatására lendületesen erősödött a digitalizáció. Az azonnali fizetési rendszer bevezetése a lehetőségek és fejlesztések robbanásszerű bővülését hozta magával.

Az AFR olyan újításokat hozott számunkra, mint például a másodlagos számlaazonosító, ami lehet akár egy telefonszám, egy email cím vagy egy adóazonosító. Utaláskor elég csupán ezt az azonosítót megadni, ezáltal pedig gyorsabbá válnak a tranzakciók.

Kockázatot jelentenek napjainkban ugyanakkor az adathalász email-ek, melyeket az érintetteknek kell kiszűrniük – mutatott rá.

Számottevő változás az okostelefonok megjelenése óta van. A technológiai fejlesztések ezáltal könnyebben, szélesebb körben el tudtak terjedni.

Kezdenek elterjedni például az okos-megtakarítás applikációk, melyek egy nagyon nagy résterületet fednek le.

A mobiltelefonok esetében a szoftveres technológiákban lát további fejlődési lehetőséget Pintér Éva.

A Corvinus egyetemen a fintech képzéseken olyan projekteket dolgoztunk ki, melyek a jövőben be tudnak épülni a gyakorlatba

tette hozzá.

Rámutatott, a fiatal korosztály nagyon nyitott az új technológiák használatára, a digitális attitűdjük megfelelő. A pénzügyi tudásuk, illetve a biztonság és bizalomérzetük azonban jóval elmarad ettől. Az idősebb korosztály esetében fordított arányokat látni.

Ezért a pénzügyi és a digitális technológiák oktatásának nagyon jelentős a szerepe. A Corvinus egyetemen például több releváns képzés is indul. Ezzel párhuzamosan az idősebb korosztály számára is vannak megfelelő képzési formák, mint például a fintech-menedzser képzés, mely munka mellett is elvégezhető.

Az MKT Fintech és Pénzügyi Kultúra szakosztályának is rendszeresen vannak tematikus beszélgetései, melyeken bárki részt vehet.

Pinté Éva szerint nagy szükség lenne olyan központi szabályozásra, mely a pénzügyi tudatosság célirányos fejlesztésére irányul.

Hozzátette, az MNB Magyarországon egyedülálló módon támogatja a fintech fejlesztéseket.