Béremelések 2022-ben: mutatjuk mennyit nőnek a fizetések

Elemzések2021. dec. 29.D.J.

Egyebek mellett a rendőrök, a tanárok és a kulturális dolgozók bére is változik.

Jövő évtől jelentős béremelések lépnek életbe. A gazdaságra persze mind közül a legnagyobb hatással a minimálbér és a garantált bérminimum növekedése lesz. Táblázatunkban mutatjuk melyik mennyi lesz 2022-től.

  Havibérnél Hetibérnél Napibérnél Órabérnél
Minimálbér 200 000 Ft 45 980 Ft 9 200 Ft 1 150 Ft
Garantált bérminimum 260 000 Ft 59 780 Ft 11 960 Ft 1 495 Ft

A minimálbér azaz összeg, amelyet a munkáltatónak minimum állnia kell egy szakképzettséggel nem rendelkező munkavállalónál, míg a garantált bérminimum a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő pozícióknál jelenti a fizetés alsó határát.

Közben januártól a közmunkások bére is növekszik: méghozzá bruttó 85 ezer forintról 100 ezerre.

Változás a rendőröknél is

Amellett, hogy a rendvédelmi szervek 10 százalékos béremelést kapnak, jár nekik egy rendkívüli juttatás. Ugyanis hat havi bérüket megkapják „fegyverpénzként”. De erre csak azok jogosultak, akik 2022. január 31-ig beoltatják magukat. Illetve az új belépőknek csak akkor jár a plusz pénz, ha vállalják, hogy teljesíteni fognak legalább három évnyi szolgálatot.

A fegyverpénz azoknak sem jár a rendőrségnél, akik nem a hivatásos állomány tagjai.

Növekszik az egészségügyi ápolók bére is: 2022. januártól 30 százalékos béremelés lesz a 2018-as illetményalaphoz képest, a mostanihoz képest a béremelés 21 százalékos lesz – írta meg a kormany.hu.

Ami a pedagógusokat illeti: náluk az ágazati szakmai pótlék eddig az alapjuttatásuk 10 százalékát tette ki. Ez az érték 20 százalékra nő.

Az emberi erőforrások minisztere, Kásler Miklós korábbi bejelentése szerint a szociális dolgozók bérét 20 százalékkal emelik meg.

A bővülő fizetésekből a kulturális ágazat se marad ki. Ezen a téren januártól 20 százalékos béremelést kapnak:

  • a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló 1995. évi LXVI. törvényben,
  • a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvényben,
  • valamint az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvényben meghatározott közfeladatot ellátó intézményekben vagy azon kulturális közfeladatot ellátó szervezetekben foglalkoztatottak, amelyek a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülnek.