Száguldanak a bérek, idén 10 százalék feletti átlagbéremelkedés jöhet!

Elemzések2021. dec. 16.Harsányi Péter

Az MNB friss inflációs jelentése alapján a hazai infláció novemberben elérte a csúcsát, melyet követően fokozatosan csökken. Az infláció megugrásának 80 százalékáért külső hatások felelősök. A ciklikus tételeket kiszűrő maginfláció a jövő év közepére 6 százalékra emelkedik. Ezután a pénzpolitika szigorodásának és a globális ellátási láncok oldódásának köszönhetően 2022 második felétől újra csökken. Az átlagbérek az idén több mint 8, jövőre pedig több mint 10 százalékkal emelkedhetnek. A gazdasági növekedés szerkezete rövidtávon a belső kereslet irányába tolódik el, amit a minimálbér-emelés és a kormányzati intézkedések is támogatnak. A külső kereslet 2022 közepétől pöröghet fel érdemben.

Napjainkban az energiaárak alakulása a legmeghatározóbb folyamat, mely érdemben befolyásolja a kilátásokat – mondta el Baksay Gergely, az MNB ügyvezető igazgatója a jegybank online sajtótájékoztatóján.

Az energiaárak történelmi összehasonlításban is jelentős megugrása ellen megvédi a lakosságot a rezsicsökkentés politikája.

A termékeken és szolgáltatásokon keresztül ugyanakkor közvetett módon begyűrűznek a magasabb energiaárak. A jelenség rontja a külkereskedelmi mérlegünk cserearányát és a külső egyensúlyunkat, illetve visszafogja a beruházásokat és a külső keresletet.

Infláció

Az infláció megugrásának 80 százalékáért külső hatások felelősök – világított rá Baksay Gergely.

Az infláció novemberben 7,4 százalékon tetőzött, míg jövő márciusra 6 százalék közelébe mérséklődik.

A fogyasztói árindex 2022 végére kerül ismét a 3 százalékos cél környezetébe.

A ciklikus tételeket kiszűrő maginfláció a jövő év közepére 6 százalékra emelkedik. Ezután a monetáris politika szigorodásának és a globális ellátási láncok oldódásának köszönhetően 2022 második felétől újra csökkenni kezd.

Az MNB inflációra és adószűrt maginflációra vonatkozó előrejelzése

Forrás: MNB

GDP

A magyar gazdaság helyreállási képessége erős. A GDP és a foglalkoztatottság is meghaladja a járvány előtti szintet. Ezzel a teljesítménnyel megelőzzük az uniós országok átlagát.

A GDP szintjének alakulása 2021 harmadik negyedévében

Forrás: MNB

A jövő évben a háztartások fogyasztása adja a növekedés legnagyobb szeletét, ami a bérek emelkedéséből, a magas foglalkoztatottságból és a jövedelmet emelő kormányzati intézkedésekből származik.

Emellett hangsúlyos lesz a beruházások növekedése. Pozitív mértékben járul hozzá a növekedéshez a nettó export és a közösségi fogyasztás is.

2021-ben 6,3-6,5 százalék közötti, 2022-ben pedig 4-5 százalék közötti gazdasági növekedésre számít az MNB.

Minimálbér

A minimálbér emelése és az ezzel járó bértorlódás, avagy átlagbéremelkedés a kereslet bővülésének egyik legfontosabb forrása. A legkisebb bérek megemelése a lakossági nettó jövedelmet 325 milliárd forinttal, a lakossági fogyasztási dinamikát 1,1 százalékkal, a GDP bővülést pedig 0,3 százalékkal növeli.

A munkaerőköltség emelkedését mérsékli a vállalati adóteher csökkentése. A két legfontosabb lépés a munkáltatói járulékok 4 százalékpontos csökkentése és az iparűzési adó felezésének a fenntartása.

Munkaerőpiac

A munkaerőpiacon továbbra is élénk kereslet figyelhető meg. A válságkezelés egyik legnagyobb eredménye, hogy sikerült magas szinten tartani a foglalkoztatást.

A rendszerváltás után az elmúlt hónapokban dolgoztak a legtöbben Magyarországon.

A munkanélküliségi rátánk tartósan 4 százalék alatt marad.

A munkanélküliségi ráta várható alakulása a régióban

Forrás: MNB

Összehasonlításképpen az eurózónában közel kétszer olyan magas a munkanélküliségi ráta, mint hazánkban.

Az átlagbérek pedig az idén több mint 7, jövőre akár több mint 10 százalékkal is emelkedhetnek.

Hitelezés

A háztartási és a vállalati hitelezés dinamikus bővülése folytatódik a következő években is, jellemzően egészséges szerkezetben, azaz fix kamatozás mellett forintban.

A háztartási és vállalati szektor hitelállományának éves változása

Forrás: MNB

Beruházások

A magyar gazdaság beruházási rátája a harmadik legmagasabb lesz az EU-ban jövőre. Ez döntően a felfutó vállalati beruházásokra vezethető vissza, amit a dinamikus hitelezés is érdemben támogat.

A beruházási ráta várható alakulása az európai országokban 2022-ben

Forrás: MNB, Európai Bizottság

Chiphiány hatása

A globális félvezetőhiány nagyobb mértékben visszahúzza a hazai exportot, hiszen a régiós országok közül Magyarországon kiemelkedően magas a járműipari és az elektronikai termékek aránya az áruexportban.

Az iparági szereplők 2022 közepétől, illetve végétől várják a globális ellátási zavarok enyhülését.

Részben emiatt és a koronavírus újabb hulláma miatt enyhén lefelé módosította az MNB a várható GDP növekedési számokat.

A járműipari és az elektronikai termékek aránya az áruexportban

Forrás: MNB, Eurostat

Államadósság

A gyors gazdasági növekedés és a mérséklődő költségvetési hiány hatására 2024 végére 75 százalék alá süllyedhet a GDP arányos bruttó államadósság Magyarországon. A központi adósság devizaaránya jellemzően 20 százalékon alakul a következő években.

Az államadósság várható alakulása

Forrás: MNB

Előrejelzések

Az MNB friss, decemberi előrejelzéseit az alábbi táblázat tartalmazza.

Forrás: MNB