Beütött a járvány – zuhanásban az ipar és a turizmus

Elemzések2020. máj. 7.HP

A nemzetközi folyamatokkal összhangban a 2008-as globális világválság óta nem látott ütemmel zsugorodott a hazai ipar teljesítménye márciusban. A gyárbezárások és az ellátási lánc akadozása miatt az ipari termelés 2017 nyara óta nem látott szintekre esett vissza. A turizmus összeomlásával a vendégéjszakák is meredek zuhanásba kezdtek márciusban. A kereskedelmi szálláshelyek bevétele 60 százalékkal zsugorodott.

2020 márciusában az ipari termelés volumene a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a 10 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A koronavírus-járvány miatt megváltozott gazdasági folyamatok hatása ebben az időszakban már jelentős volt.

Forrás: KSH

A legnagyobb súlyú feldolgozóipari alágak közül a járműgyártásban jelentős visszaesés volt, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása kismértékben emelkedett. Az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártásában azonban gyorsult a növekedés üteme. A többi alág többségében csökkent a termelés volumene.

A gyárleállások és a korlátozó intézkedések hatására a mélypont áprilisban jöhetett a hazai iparban. Ezt követően a korlátozó intézkedések enyhítésének és az export várható élénkülésének hatására a teljesítmény normalizálódása várható.

A márciusi ipari termelés részleteket tartalmazó második olvasatát május 13-án teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal.

Zuhanórepülésben a turizmus

Mint ahogyan arra számítani lehetett a koronavírus-járvány hatására összeomlott a turizmus.

Márciusban a külföldi vendégek által a kereskedelmi szálláshelyeken (szállodákban, panziókban, kempingekben, üdülőháztelepeken, valamint közösségi szálláshelyeken) eltöltött éjszakák száma 68, a belföldi vendégek által eltöltötteké 61 százalékkal esett vissza az előző év azonos időszakához képest.

Forrás: KSH

A kereskedelmi szálláshelyek – folyó áron számolt – összes bruttó árbevétele 60 százalékkal kevesebb volt, mintegy 14 milliárd forintot tett ki.

Forrás: KSH

A turizmusban előreláthatóan nagyon lassú lehet majd a kilábalás. Főleg a külföldi vendégek érkezése lehet korlátozott. Kedvező esetben ugyanakkor, a járvány lecsengésével a belföldi utazások száma a nyári hónapokban újból érezhetően emelkedni kezdhet.