Élesen kettévált a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Elemzések2020. máj 6.Harsányi Péter

A járvány következtében kialakult vásárlási roham hatására az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 12,7 százalékkal bővült a forgalom márciusban. A készletfelhalmozás következtében a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- kategória eladásai 38 százalékkal növekedtek. Ezzel szemben a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben csupán 0,5 százalékkal nőtt, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 16,7 százalékkal csökkent az értékesítés.

A koronavírus-járvány hatására jelentősen átrendeződött a kiskereskedelmi üzletek forgalma. A kialakult járványügyi veszélyhelyzet és a fokozatosan bevezetett, a kiskereskedelmet is érintő jogszabályi korlátozások az összes üzlettípus forgalmára hatással voltak.

2020 márciusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a naptárhatástól megtisztítva 3,5 százalékkal növekedett éves alapon. Ez a dinamika jelentősen alacsonyabb az elmúlt hónapokban tapasztalt bő kétszer ilyen magas értékektől.

Számottevő növekedés gyakorlatilag kizárólag az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben volt tapasztalható, melyek esetében 12,7 százalékkal volt magasabb a forgalom.

Ezzel szemben az értékesített volumen a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben csupán 0,5 százalékkal nőtt, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 16,7 százalékkal csökkent.

Forrás: KSH

Megváltozott súlypontok

Az élelmiszerek és a gyógyszerek iránt volt a legnagyobb kereslet. Az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 15 százalékkal növekedett. A készletfelhalmozás hatására a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- kategória eladásai 38 százalékkal ugrottak meg márciusban éves alapon.

A járvány hatására a kiskereskedelmi forgalomból 7,9 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 41 százalékkal emelkedett, folytatva az évek óta tartó dinamikus bővülést.

Más szegmensek ugyanakkor jelentősen szenvedtek. A forgalom volumene drasztikusan csökkent a textil-, ruházati és lábbeli- (–51 százalék), a használtcikk- (–26 százalék), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (–14 százalék), valamint a bútor-, műszakicikk-üzletekben (–9,3 százalék).

Az üzemanyagtöltő állomások forgalma 16,7 százalékkal mérséklődött. A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai pedig 4,6 százalékkal estek vissza.

Emelkedő tendencia

2015 vége óta a kiskereskedelmi üzletek forgalma több mint 30 százalékkal emelkedett, ami az egész Európai Unióban is kimagasló érték. A növekedés dinamikája az idei második negyedévben a korlátozó intézkedések és a fogyasztói hangulat romlása miatt mélypontra süllyedhet.

Ezt követően a munkaerőpiaci helyzettől és a vírus lecsengésének hosszától függően ismét szélesebb bázison valósulhat meg a kiskereskedelmi szektor bővülése.