Black Friday: A legnagyobb tőzsdei nyertesek

Elemzések2017. nov. 20.Növekedés.hu

November a gigantikus vásárlási akciók és leárazások hónapja. A vásárlók ezzel biztosan nyerhetnek, de a tőzsdei befektetők közül vajon ki örülhet majd? Egyre több a globális hatású kereskedelmi őrület a világban,

  • november 11-én Kínában lezajlott a Single Day elnevezésű hatalmas vásárlási ünnep,
  • november 24-én jön a Black Friday, a hagyományos tülekedésekkel és akciókkal, végül
  • november 27-én előbbiek technológiai párja, a Cyber Monday.

A kereskedők ünnepe

Ezek mind-mind a Karácsony előtti nagy leárazások és gigantikus vásárlási akciók napjai. De ki nyer ezen az üzleten a legtöbbet? Röviden összefoglalva, a tőzsdei elemzők szerint leginkább azok a cégek a nyertesek, amelyeket a vásárlók ismernek, modernnek tartanak, és egyszerre van online és offline lábuk is. Emellett az e-commerce-ben érdekelt informatikai, raktározási és a szállítmányozási társaságok. Amerikai elemzésekből mazsolázva, a nyertesek közé várják az Amazon, az Alibaba, a hagyományos értékesítési helyek közül a Wal-Mart cégeket.

A szállítmányozók is nyernek

A szállítmányozók is megrendelési csúcsra számíthatnak, például az XPO Logistics, amelyik e piac legnagyobb játékosa, és amúgy is intenzív terjeszkedésben van világszerte. Már 15 milliárd dollár a forgalma, és övé a világ legnagyobb teherautó-flottája. Sokáig csak az Egyesült Államokban volt piacvezető, de miután megvette Európa egyik legnagyobb cégét, a francia Norbert Dentressangle nevű céget, lyoni központtal Nyugat-Európába is megérkezett. Ezen a piacon a mi Waberer’s-ünk is méretes szereplő, de az XPO Logistics 32 országban tart fenn irodát és 91 ezer alkalmazottal a világ 100 legnagyobb vállalata között van. Ráadásul az elemzők szerint az egyik legnagyobb erőssége a last minute, vagyis az utolsó pillanatokban feladott gyorsmegrendelések teljesítése.

A raktározók

A webes megrendelések megnövekedett raktározási igénye miatt a CBRE raktárcég is szépen profitálhat. Utóbbi, egy Los Angeles-i központú cég, de több mint 100 országban tart fenn raktárakat, természetesen Magyarországon is jelen van. Forgalmából ma két nagy tortaszelet azonosítható, nagyjából ugyanannyi bevétele származik az Egyesült Államokból és Európából, de a leggyorsabban a ma még kisebb, harmadik tortaszelet bővül, vagyis az ázsiai és csendes-óceániai részleg.

Az informatikai szállítók

Az online értékesítési platformok szoftveres megoldásokat ás támogatásokat is kívánnak. Rengeteg ilyen szállító van, de a tőzsdei elemzők szerint elsősorban a kaliforniai Adobe Systems lehet a nyertese a megnövekedett forgalomnak. A legtöbb felhasználó számára e cégtől a pdf-fájlokat olvasó Acrobat Reader lehet ismerős, de a cégnek rengeteg termékcsaládja van, és ezekből nagyon sok az e-commerce világában hasznosítható. Az Egyesült Államokban egy időben támadások érték a céget a szelektív árpolitikája miatt, vagyis azért, mert az Egyesült Államokban drágábban adta a szoftvereit, mint más országokban, de a Nasdaq-on jegyzett cég az utóbbi időben elfogadottá vált, forgalma már 5.8 milliárd dollárt ért el.

És a vesztesek?

Azt már nehezebb előre megmondani, hogy ki járhat pórul, de a nagy bukásra minden évben vannak jó példák. Olyan cégek köréből, amelyek nem készülnek fel a megnövekedett igénybe vételre, és platformjaik éppen a vásárlási akció napján fagynak le. Aki kimarad, az lemarad. ha a Black Friday napján nem vagy elérhető, a normál üzleti napok tízszeresét is elbukhatja egy-egy cég.