Bölcsőben őrzött magyar nyelv – Csángó Fesztivál az Ybl Budai Kreatív Házban

Elemzések2019. aug. 12.Növekedés.hu

Az Ybl Budai Kreatív Ház ad otthont augusztusban a 10 napos Csángó Fesztiválnak. A rendezvényhez kapcsolódó kiállításon fotók és interaktív installációk mutatják be a csángó kultúrát és a csángók mindennapjait. A fesztivált színes programok, koncertek, mesemondás, könyvbemutató teszi teljessé. A kiállítás augusztus 15-én 18.00 órakor nyit.

Az Ybl Budai Kreatív Ház legújabb kiállításának témája a csángó kultúra és a csángók mindennapjai. A moldvai magyarokról a középkortól datálódva vannak hitelt érdemlő feljegyzések, de eredetük kérdéséről a mai napig nem született egyértelmű szakmai konszenzus.

A budapesti csángó kiállítás nem vet fel kérdéseket, nem keres válaszokat, csupán megmutat és bemutat embereket, tájakat, tárgyakat és hagyományokat.

A téma továbbgondolására ösztönzi a látogatót a nyelv fókuszba helyezésével, melyre a történelmi események okán nem hatott a nyelvújítás. Magyarokként abban a kivételes helyzetben vagyunk, hogy közel 500 évvel ezelőtti nyelvezetünkkel élőszóban találkozhatunk, beszélhetünk. Többek között ezt az élményt kívánják átadni az egyes installációk hanganyagainak segítségével.

A látogatók a tárlaton „személyes” ismeretséget köthetnek egy-egy csángóval Járai László fotóin keresztül. A portrék “magukért beszélnek”, megszólalnak. A kihangosított, felhangosított gondolatok betekintést engednek a moldvai csángó emberek életébe.

Aktuális életképet kapunk világlátásukról. Az elhangzó gondolattöredékek egymásutánisága által érzékelhetővé válik az a sokszínű nyelvi világ, ami kifejezetten a Moldvában élő csángókra jellemző: sajátos prozódia, hanglejtés, a csángó sziszegés, a gy hang dzs-ként való ejtése - ennek a jelenségnek szem és fültanúi lehetünk az összeállítás meghallgatása révén.

A kiállítást interaktív installációk színesítik, melyek négy traktusra oszthatók, az emberi élet sajátságos metszetét mutatják be a születéstől a halálig a csángó kultúra tükrében.

A kiállítás mellett színes programok egészítik ki a 10 napos Csángó Fesztivál kínálatát. Könyvbemutatóval, koncertekkel, mesemondással várja az Ybl Budai Kreatív Ház a látogatókat.

A Csángó Fesztivál szervezésében az Ybl Budai Kreatív Ház együttműködő partnere a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége.